Na svečanom euharistijskom slavlju preuzimanja službe riječkog nadbiskupa koadjutora u katedrali sv. Vida u Rijeci u srijedu, 16. prosinca objavljeno je da je papa Franjo imenovao nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije mons. Matu Uzinića apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, javlja biskupijska mrežna stranica. Kao apostolski upravitelj nadbiskup Uzinić će upravljati biskupijom od 16. prosinca 2020. do kanonskog preuzimanja Dubrovačke biskupije od strane novog dijecezanskog biskupa koji tek ima biti izabran.

„Kako bi se bolje pobrinuo u upravljanju dubrovačkom Crkvom, koja je ostala bez biskupa nakon što je preuzvišeni gospodin mons. Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, Vrhovni Svećenik Franjo, božanskom providnošću Papa, Dekretom ove Kongregacije za biskupe, imenuje i postavlja Apostolskim upraviteljem sede vacante spomenute Biskupije, sve dok biskup koji treba biti izabran kanonski ne preuzme biskupiju, istog preuzvišenog gospodina mons. Matu Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije, kojemu se daju prava, ovlasti i službe koje prema normi prava pripadaju dijecezanskim biskupima“, stoji u dekretu Kongregacije za biskupe od 16. prosinca 2020. godine.

Za Dubrovačku biskupiju to znači da će se od 16. prosinca 2020. i dalje u euharistijskim molitvama u misi koristiti formulacija s biskupom našim Matom te da od tada sav vjerni puk Dubrovačke biskupije počinje moliti molitvu za izbor novog dijecezanskog biskupa.

Završetkom službe biskupa u jednoj biskupiji po crkvenom pravu zaustavljaju se ili prekidaju neki projekti i službe. U Dubrovačkoj biskupiji tako se prekida pripremanje i održavanje Biskupijske sinode, do dolaska novog biskupa koji će odlučiti o njezinom eventualnom nastavku. Samim time se do daljnjega neće moliti molitva za sinodu u crkvama i zajednicama u biskupiji. Prestaju također i službe svećenika u Prezbiterskom vijeću biskupije kao i članova Pastoralnog vijeća biskupije.

Donosimo tekst molitve za izbor novog dijecezanskog biskupa Dubrovačke biskupije:

Bože, Oče naš,
u Isusu Kristu svome Sinu,
darovao si Crkvi dobrog pastira
koji se do kraja predao
u brizi za Tvoje stado.
Zahvalni za sve pastire
koji su nasljedujući Njega
služili i služe našoj dubrovačkoj Crkvi,
molimo Te, daruj nam
u našem novom biskupu
dobrog pastira kakav nam je potreban
u ovom vremenu i na ovom prostoru,
kako bismo njime predvođeni
mogli Tebe svjedočiti
i živjeti svoje kršćansko poslanje.
Po Kristu Gospodinu našem.
Amen. 

Gospe od Porata, moli za nas.
Sveti Vlaho, moli za nas.
Bl. Marijo od Propetoga, moli za nas.