Pučka pravobraniteljica Lora Vidović smatra kako u javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj treba ograničiti isticanje vjerskih simbola, tvrdi portal Novosti.

Novosti su napisale kako je Ured pučke pravobraniteljice odgovorio na pitanje građana Ivana Zidarevića. Zidarević je aktivist kojemu je zasmetalo raspelo u zagrebačkoj OŠ “Dugave” te je zbog toga uputio dopis ravnatelju škole, Dječjoj pravobraniteljici i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i Uredu pučke pravobraniteljice.

Sada je iz Ureda Vidović dobio odgovor koji je, očito, proslijedio Novostima koje su ga objavile.

Nakon što naglašava kako po pitanju vjerskih simbola u javnim prostorima ne postoji konsenzus među Europskim državama, te kako nema pravne prakse Ustavnog suda RH po tom pitanju kao niti Europskog suda za ljudska prava kada je u pitanju Hrvatska, Vidović unatoč tim pravnim odrednicama daje svoje mišljenje:

“S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti”.

Vidović, dakle, zauzima jasnu stranu u raspravi koja, očito, tek čeka Hrvatsku. I to unatoč tome što iz njezina Ureda priznaju da nije riječ o pitanju koje je striktno pravno, nego i kulturno i društveno., koje se u različitim državama rješava na različit način u ovisnosti od povijesnog i kulturnog naslijeđa.

Primjerice, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj prošle je godine novoizabrani premijer Markus Söder naredio je kako od 1. lipnja u svakoj zgradi javne uprave i drugih javnih institucija mora na ulazu biti postavljen križ kao, kako je pojasnio, “jasna potvrda našeg bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

Nadalje, Europski sud za ljudska prava je 2011. donio odluku kojom je ustvrdilo da izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.Tom je presudom poništena ranija presuda Europskog suda za ljudska prava, donesena 3. studenoga 2009., a na koju se žalila talijanska Vlada.

Goran Andrijanić | Bitno.net