Danas u 12 sati objavljeno je kako je dosadašnji dubrovački biskup Mate Uzinić imenovan za novog nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije. Odluku je donio papa Franjo, a istovremeno je objavljena u Vatikanu i u Hrvatskoj.

Prenosimo dojmove novog nadbiskupa s tiskovne konferencije koja je započela u 11:50.

“Da bih mogao slijediti gospodina, moram se odreći svega, to znači i ove biskupije i svih vas koji su mi bili darovani proteklih 10 godina. Htio bih izreći zahvalnost svima u Dubrovačkoj biskupiji, osobitu zahvalnost dugujem svojim prvim suradnicima, svećenicima dubrovačke biskupije i djelatnicima ovdje u biskupiji. Hvala svim vjernicima. Ima ona izreka da je sv. Vlaho drukčiji od drugih svetaca, svi gradovi imaju svoje zaštitnike samo sv. Vlaho svoj grad. Trudio sam se koliko sam mogao, da budem biskup u gradu i ovoj biskupiji. Pomogli ste mi osjećati se kao biskup koji ima svoj grad i svoju biskupiju”, istaknuo je Uzinić, a prenosi Večernji list.

“Ja se ispričavam svima kojima sam možda nešto loše napravio ili propustio učiniti nešto dobro, tražim iskreni oprost. i Ja ću se truditi svima oprostiti, no mislim da zaista nemam što i nemam kome. Ovo je bilo razdoblje koje ću s radošću pamtiti. Oproštaji nisu laki. Osobito su teški ako znamo da nema povratka. Nema ga jer se u Dubrovnik neću moći vratiti na način na koji sam bio dosada.”

Dodao je kako ga Gospodin sada zove u Riječku nadbiskupiju.

“Želim nadbiskupu Ivanu Devčiću reći da dolazim sa čistim srcem, želim mu biti pomoćnik u svemu što mu je potrebno, kao i svim svećenicima Riječke nadbiskupije. Nadam se plodnoj suradnji u bratskom ozračju. Prihvaćam ovaj izazov i ovo poslanje kao volju Božju. Želim se toj volji staviti potpuno na raspolaganje slijedeći Isusa Krista. Nisam sposoban objaviti program jer ne poznajem Riječku nadbiskupiju, niti svećenike, niti posvećene osobe, a još manje vjernike.”

Dubrovački portal javlja da je Uzinić potom poručio kako u Rijeku namjerava “doći u ljubavi”, pozvavši se na primjer svetog Karla Boromejskog čiji spomendan Katolička Crkva danas obilježava.

“On kaže kako smo svi slabi, ali nam je Gospodin dao sredstva kojim sebi možemo lako pomoći. Ta sredstva su postiti, moliti, izbjegavati namjere zlih. Nadam se da ću to uspjeti.”

“Ljubav pretpostavlja međuodnos i nadam se da će mi se Riječka nadbiskupija u toj ljubavi pridružiti”, zaključio je novi riječki nadbiskup koadjutor.

Na kraju, generalni vikar Dubrovačke biskupije Hrvoje Katušić istaknuo je da će Uzinić u Dubrovniku ostati najmanje do 16. prosinca kad je predviđeno njegovo preuzimanje službe. Potom će Sveti otac donijeti odluku o Dubrovačkoj biskupiji.

Cijelu konferenciju nadbiskupa Uzinića možete pogledati OVDJE.