Nakon što su 24. ožujka hrvatski građani ispunili središte Zagreba, prosvjedujući protiv Istanbulske konvencije, danas su to učinili stanovnici drugog najvećeg hrvatskog grada.

Tisuće prosvjednika pojavilo se na splitskoj Rivi kako bi reklo jasno ‘NE’ ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Prosvjednici su se počeli okupljati sat vremena uoči prosvjeda koji je počeo u 18 sati intoniranjem hrvatske himne.

Riva prije i tijekom prosvjeda

Okupljeni su nosili transparente protiv Konvencije i premijera Andreja Plenkovića. “Andrej Plenković za Pupovca suho zlato… za državu i narod živo blato”, “Ne IK u RH”, “Nećemo stranačke i briselske poslušnike. Odlazite!” samo su neki od natpisa koji su “ukrasili” prostor ispred Dioklecijanove palače.

“Pozdravljam vas 5 000 koje ministar Božinović priznaje da su došli na prosvjed! I vas 15 tisuća koji tu na našoj Rivi pijete kavu! I vas nekoliko tisuća koji čekate u redu za kruh i trajekt! Da u Splitu imamo tramvaj, koliko bi vas čekalo tramvaj?”, pozdravili su organizatori okupljene.

MUP Splitsko-dalmatinske županije još nije objavio procjenu broja prosvjednika.

“Znam čitati i ne treba mi Plenković interpretirati što sam pročitala. Znala sam čitati i s 18 godina kada sam kao medicinska sestra pristupila obrani domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi. Previjala sam njihove rane od gelera, snajpera, mučenja ili samo zatvarala oči poginulih”, izjavila je jedna od govornika, Ivana Haberle iz udruge “Žene iz Domovinskog rata”.

“Danas sam ovdje jer mi je dosta HDZ-ove prevare s ratifikacijom Istanbulske konvencije koja je štetna za hrvatski narod i državu. Sram me gledati kako predsjednik HDZ-a ponižava zastrašuje, prijeti ili kupuje članove stranke koja je bila ključna za obranu Republike Hrvatske. Sram me slušati kako Mrak-Taritaš hvali premijera zbog ratifikacije Konvencije. Sram me slušati kako Vesna Pusić hvali premijera, i to ona koja je silovanim ženama Vukovara rekla da odu na gay pride… Sram me slušati kako Vrdoljak hvali premijera zbog ratifikacije…”, zaključila je.

Prosvjednici su često prekidali govornike uzvicima “U boj, u boj”, “Zovi, samo zovi”, “Vukovar, Vukovar”, a gotovo svaki spomen premijera Plenkovića popratili bi glasnim “buuuuu”.

Manja skupina okupljenih započela je i sa skandiranjem poziva “Za dom spremni”, ali im se većina prosvjednika nije priključila.

Na prosvjedu su bili i Željka Markić, saborski zastupnici Miro Bulj i Bruna Esih, Đuro Glogoški, Thompson…

“Situacija u kojoj HDZ-ov predsjednik stranke zastupa stavove HNS-a i SDP-a, to nije zdrava situacija i demokracija. Očekujem da političari u Hrvatskoj počnu slušati što im građani govore. To nije samo Istanbulska konvencija, to je cijeli način upravljanja Hrvatskom”, izjavila je Željka Markić za N1 televiziju.

Prosvjed je završio u 19 i 20.

Najzanimljivije izjave s današnjeg prosvjeda pročitajte OVDJE. Fotogaleriju s prosvjeda pogledajte OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net