“Pozdravljam vas pet tisuća koje ministar Božinović priznaje da su došli na prosvjed! I vas 15 tisuća koji tu na našoj Rivi pijete kavu! I vas nekoliko tisuća koji čekate u redu za kruh i trajekt! Da u Splitu imamo tramvaj, koliko bi vas čekalo tramvaj?”, uvodni je pozdrav kojim suse organizatori obratili prosvjednicima.

Prvi govornik bio je Ivan Turudić, hrvatski branitelj koji je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici te je šest mjeseci proveo u srpskom logoru u Glini.

“Dolazili su nas tuči i mučiti i vojnici i politički dužnosnici tzv. „Krajine“. Ali, još gore, gledao sam i slušao kako muče druge ljude, moje suborce, civile pa i žene. To trpljenje daje mi za pravo da danas ovdje kažem – dosta! Dosta nasilja nad ženama i djecom. I dosta nasilja nad svima nama u ime žrtava nasilja. Dosta ovoj HDZ-ovoj vlasti koja se skriva iza najranjivijih žena i djece da bi svom narodu, svojim biračima, onima koji su im vjerovali – nametala ideologiju u obrazovanje, rušila suverenost i financirala lijevo-liberalne udruge koje stalno lažu o Domovinskom ratu”.

“Ogromnu žrtvu je podnio naš narod tijekom Domovinskog rata skupa s braniteljima. Svojom žrtvom zadužili su nas da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo pa tako i od Grevia koji se nakon usvajanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava.”

Prosvjednici su nekoliko puta prekidali govor uzvicima “Izdaja, izdaja” i “U boj, u boj”.

Nakon Turudića na pozornicu se popela Ivana Heberle iz udruge “Žene iz Domovinskog rata”.

“Znam čitati i ne treba mi Plenković interpretirati što sam pročitala. Znala sam čitati i s 18 godina kada sam kao medicinska sestra pristupila obrani domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi. Previjala sam njihove rane od gelera, snajpera, mučenja ili samo zatvarala oči poginulih”.

“Danas sam ovdje jer mi je dosta HDZ-ove prevare s ratifikacijom Istanbulske konvencije koja je štetna za hrvatski narod i državu. Sram me gledati kako predsjednik HDZ-a ponižava zastrašuje, prijeti ili kupuje članove stranke koja je bila ključna za obranu Republike Hrvatske. Sram me slušati kako Mrak-Taritaš hvali premijera zbog ratifikacije Konvencije. Sram me slušati kako Vesna Pusić hvali premijera, i to ona koja je silovanim ženama Vukovara rekla da odu na gay pride… Sram me slušati kako Vrdoljak hvali premijera zbog ratifikacije…”. Nakon spominjanja svakog od ta tri imena prosvjednici su prekidali govor s glasnim “buuuuuuu”.

Ivana Bilić Antičević, 29-godišnja magistra edukacije likovne kulture, bila je sljedeća koja se obratila mnoštvu.

“Muž i ja imamo troje djece i ne želimo da nam djecu odgajaju eksperti za rodnu ideologiju iz Grevia već mi, roditelji, koji smo primili djecu iz ljubavi i želimo najbolje za tu djecu.  Danas sam ovdje jer želim podijeliti s vama zašto reći NE rodnoj ideologiji. Ne želim više slušati laži Andreja Plenkovića o pravnoj valjanosti „interpretativne izjave“. Svi znamo da sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom, ostaju nepromijenjene. Kroz hrvatsko pravosuđe i obrazovanje će se morati provoditi rodna ideologija kao i u drugim državama u kojima je zakonom obvezujući koncept „roda kao društvenog konstrukta odvojenog od spola”.

Antičević je navela i konkretne primjere poput Malte, Njemačke i Austrije koje su uvele ili razmatraju uvođenje “trećeg spola” u vlastito zakonodavstvo.

Ivana Pudić iz Slavonskog Broda održala je zanimljiv govor u kojem je premijera Plenkovića prozvala i zbog onečišćenja zraka u tom gradu.

“Svjedoci smo kako, kada postoji volja, premijer Plenković može vrlo brzo i promptno reagirati, kao kod odluke o ratifikaciji Istanbulske konvencije ili, zbog jednog otrovanog čovjeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, protjerivanjem ruskog diplomata, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se već više od 9 godina truju svaki dan… Premijeru (…) vrijeme je da pokažete solidarnost prema onima kojima ste premijer kao što ste se konkretnim i brzim djelovanjem hrabro odlučili solidizirati s Velikom Britanijom”.

“Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira. Ovdje sam jer smatram da nije potrebna ratifikacija Istanbulske konvencije da bi se žene zaštitilo od nasilja, smatram da Hrvatska s pametnim i sposobnim mladim ljudima, bez uplitanja Grevia, provođenjem vlastitih zakona može rješavati problem nasilja nad ženama. Smatram također da je nasilje kada premijer radi vlastitih interesa ide protiv naroda radi kojeg je na vlasti. Smatram da se vrši nasilje nad savjesti stranačkih kolega koji ne dijele njegovo mišljenje”, poručila je Ivana Pudić.

Kristina Bašić, odgojiteljica predškolske djece i teta u vrtiću, izjavila je pak kako ne želi da “stranke i udruge preodgajaju” njezinu djecu.

“Ne želim da me vlast prisiljava da ja kao odgajatelj jednog dana preodgajam tuđu djecu. Želim da se hrvatski zakoni provode i štite sve žrtve nasilja. Očekujem da štite i moje građansko i ljudsko pravo da kažem da je spol biološki određen, kao muški i ženski te da su spol i rod istovjetni”.

“Koncept roda odvojenog od spola kako ga donosi Istanbulska konvencija nije usuglašen na razini Europske Unije niti Vijeća Europe. Upravo zato konvenciju nije ratificirao velik broj država članica Europske Unije i Vijeća Europe”, dodala je Bašić.

Za kraj okupljenima se obratila i dr. Sanja Bilač, jedna od organizatorica prosvjeda.

“Na ovom mjestu, prije više od 20 godina, nakon okončanja Oluje, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman održao je legendaran govor. Tada je poručio: ‘Da bi smo stvorili Hrvatsku, obranili je i gradili po svojoj volji, sami moramo donositi odluke!'”

“Ili ćemo se izboriti za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta ili ćemo šutke promatrati rastakanje naše države i društva. Hrvatska je danas ovdje u Splitu! Ovo je jasna poruka vlastodršcima. Narod više neće dopustiti difamiranje: Mi ćemo odlučiti kako će Hrvatska izgledati, i u kojem ćemo smjeru dalje! Plenković nas je napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba suverenističku politiku, poput naših susjeda Mađara, Poljske i Austrije”, zaključila je Bilač.

Izvještaj s prosvjeda pročitajte OVDJE dok fotografije s prosvjeda možete pogledati OVDJE.

Bitno.net