Kardinal Robert Sarah, proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, raspored događanja, regulacija prometa

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, svečano će se proslaviti u utorak 31. svibnja 2016. godine, kada se ujedno slavi Dan Grada Zagreba.

Proslava će započeti euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koje će predvoditi kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba.

Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom, Mesničkom, Trgom sv. Marka do Kamenitih vrata gdje će završiti cjelokupni program.

Temeljem Prethodne suglasnosti Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te rješenjem MUP-a Policijske uprave zagrebačke tom će prigodom biti privremeno obustavljen promet od 20 do 22 sata na Kaptolu od broja 1 do Kamenitih vrata u gore navedenim ulicama.

Kardinal Robert Sarah, jedan od najznačajnijih osoba u Vatikanu, poznat po svojim tradicionalnim i pravovjernim stavovima, dan kasnije, 1. lipnja, održat će i predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na temu: “Obitelj naspram rodne ideologije. – Sveti Ivan Pavao II.: Budućnost čovječanstva ovisi o obitelji”. Program će započeti svetom misom u kapeli Sveučilišta u 9 sati, a predavanje slijedi u 11 sati.

U nedavnom intervjuu, koji je uoči Sarahova dolaska u Zagreb napravio Davor Trbušić, djelatnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, a prenio naš portal, kardinal je poručio kako je “veoma uzbuđen” što dolazi u Zagreb.

Pritom je nadodao: “Uistinu se divim Hrvatima i njihovoj vjernosti Crkvi, čak i u teškim vremenima koja su preživjeli i koja preživljavaju uslijed ekonomske krize. No danas, Hrvatska mora pronaći snagu za novi život, s društvenog, kulturnog i ekonomskog aspekta. Prekrasno je da taj nov život može biti natopljen kršćanskim korijenima koji su oduvijek tkali ovu zemlju. Nadamo se da Hrvatska može biti primjer drugim dijelovima Europe koji pate od nihilizma što prijeti iščeznućem bilo kakvog vjerskog duha na Zapadu, a time i nestankom naravi Zapada” zaključio je jedan od najmoćnijih kardinala u Vatikanu.

U slučaju kiše procesija se neće održati, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tino Krvavica, IKA | Bitno.net