sarah_bozanic

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, boravit će u Zagrebu od 31. svibnja do 1. lipnja u sklopu proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, najavio je tijekom jučerašnjeg Svećeničkog dana Zagrebačke nadbiskupije kardinal Josip Bozanić.

Tijekom dvodnevnog posjeta kardinal Sarah predvodit će centralno euharistijsko slavlje na svetkovinu Gospe od Kamenitih vrata, a idući dan uslijedit će predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje će kardinal predstaviti knjigu ‘Bog ili ništa‘ u kojoj opisuje svoj svećenički put, siromašno djetinjstvo, borbu s diktatorima, ali i upućuje oštru kritiku modernističkim pojavama u Crkvi i svijetu kao što su profanacija liturgije, rodna ideologija te “guranje” pričesti za razvedene.

U obrani braka i tradicionalnog nauka o pričesti

Kardinal Sarah jedan je od najutjecajnijih kardinala u Vatikanu te jedan od najbližih suradnika pape Franje. Mnogi vatikanolozi smatraju ga važnim predstavnikom “struje” koja se zalaže za tradicionalni katolički nauk o braku i spolnosti zbog čega se često nalazio u svojevrsnom sukobu s onima unutar Crkve koji su htjeli “olabaviti” taj nauk.

Dapače, sam Sarah bio je meta i direktnih medijskih napada. Tako je Björn Odendahl, urednik službene internetske stranice Njemačke biskupske konferencije Katholisch.de, pišući o bujanju vjere na afričkom kontinentu ustvrdio kako je afričkim kršćanima lakše prihvatiti “jednostavne odgovore na teška pitanja (vjere, op.a.)” poput odgovora”koje gvinejski kardinal Sarah pruža”. Unatoč tome “medijska paljba” određenih novinara mali je zalogaj za svećenika kojem je tijekom biskupovanja u Gvineji život bio konstantno ugrožen (o čemu piše u svojoj knjizi).

Zagreb bliži ‘Crkvi na Jugu’ nego Europi?

Ovime se nastavlja nešto što bi moglo prerasti u lijepu tradiciju pozivanja visokih vatikanskih dužnosnika na proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata. Tako je prošle godine ugošćen i kardinal George Pell, vatikanski prefekt Tajništva za ekonomska pitanja te još jedan od “prvaka” tradicionalnog tabora unutar Crkve (razgovor koji je Bitno.net napravio s kardinalom tijekom njegova boravka u Zagrebu možete pročitati OVDJE).

Osim tradicije, uzastopni dolasci kardinala Pella i Saraha u zagrebačku prvostolnicu mogu nam otkriti neke druge stvari. Nije slučajno da su se oba posjeta odvila u vrijeme kada univerzalna Crkva raspravlja o dopuštenju pričesti za razvedene, dapače njihovi dolasci mogu nam otkriti nešto o stavu Kaptola oko tih pitanja. Nije tajna kako je Crkva u Hrvata ostala relativno tiha oko Sinode o obitelji koja je uzdrmala katolički svijet, štoviše cijeli slučaj nije bio pretjerano komentiran niti mu je dana velika važnost (barem u javnom prostoru) od strane hrvatskih crkvenih velikodostojnika. Međutim, možda najbolji komentar, barem što se kardinala Bozanića i Zagrebačke nadbiskupije tiče, pruža pozivanje kardinala Pella i Saraha, koji su često predstavljeni kao protuteža “reformističkoj struji” u Vatikanu okupljenoj oko njemačkog kardinala Reinharda Marxa.

Ali to nije sve, upravo posjet spomenutih kardinala otkriva i razlike unutar Crkve u Hrvata vezane uz pitanja nauka o braku i spolnosti. Tako je biskup Antun Škvorčević, jedini hrvatski predstavnik na prošlogodišnjoj Sinodi, sudjelovao u radu i otvoreno simpatizirao s Njemačkom radnom skupinom, izjavivši u intervjuu za Radio Vatikan kako “Sinoda ne može donijeti neko opće pravilo koje bi se moglo primjenjivati na sve slučajeve rastavljenih i ponovno oženjenih”, nadodavši kako je sam sveti papa Ivan Pavao II. “pokazao određenu otvorenost prema pojedinim osobama koje su sada u drugom braku”, teza s čijim se implikacijama Pell i Sarah, a vjerojatno i Bozanić, ne bi složili.

Dolazak kardinala Saraha u Zagreb svakako je ohrabrujuć za one hrvatske katolike, vjerne Nauku Katoličke Crkve, koji su do sada možda strahovali oko stava hrvatskog crkvenog vrha vezanog uz prošlogodišnju Sinodu. Međutim čini se kako razloga za strah nema jer je Zagreb, kao i u brojnim slučajevima do sada, odbacio reformiste (u ovom slučaju “njemačku struju”) ostajući vjeran Vatikanu, što je u svakom slučaju utješna misao, osobito za one “osjetljivije” na trenutačna događanja.

Tino Krvavica | Bitno.net