Ljekarnica koja je djevojci odbila prodati kontracepcijske pilule, pozivajući se na priziv savjesti, nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije, javljaju hrvatski mediji.

Odluku je donijelo Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore. Nikakve sankcije neće biti izrečene niti ljekarni niti ljekarnici koja je odbila prodati pilule.

“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.”

Povjerenstvo je istaknulo i kako je prigovor na priziv savjesti u proteklih pet godina istaknut svega dva puta, iako ljekarnička mreža broji u hrvatskoj 1 187 ljekarničkih jedinica.

Odluka je suprotna izjavi koju je ministar zdravstva iz redova HDZ-a Milan Kujundžić, dao nakon što je slučaj izašao u medije.

“Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti… Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarnik ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni”, poručio je Kujundžić.

Kao što smo i tada pisali, a potvrdila je i odluka Povjerenstva, ministar zdravstva svojom je izjavom upao u kontradikciju s postojećim propisima i smjernicama Hrvatske ljekarničke komore koji priznaju ljekarnicima pravo na priziv savjesti.

*Pročitajte više: Komentar farmaceutkinje na izjavu ministra Kujundžića: Hoće li sada krenuti linč na nas koji smo uložili priziv savjesti?

Tino Krvavica | Bitno.net