Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas kako ljekarnici nemaju pravo na priziv savjesti i tako svojom izjavom došao u sukob s propisima Hrvatske ljekarničke komore i zakonima koji reguliraju to pitanje.

Kujundžić je odgovarao na pitanje novinara o situaciji koja se dogodila neki dan u Zagrebu i o kojoj su lijevo-liberalni mediji izvijestili kao o nečemu “šokantnom”. Ljekarnica u Zagrebu odbila je izdati pacijentici kontraceptivne pilule jer je kontracepcija u protivnosti s njezinim uvjerenjima.

Odgovarajući na pitanje o tome i tražen za komentar, ministar je rekao:

“Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti… Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarnik ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni.”

Ovom izjavom ministar Kujundžić upao je u kontradikciju s postojećim propisima i smjernicama Hrvatske ljekarničke komore koji priznaju ljekarnicima pravo na priziv savjesti.

Kodeks ljekarničke etike i deontologije skup je pravila ponašanja koja obvezuju svakog magistra farmacije da svoj život i svoju struku posveti dobrobiti i zdravlju čovjeka i kao takav proizlazi i propisan je Zakonom o ljekarništvu. Tako Kodeks ljekarničke etike i deontologije u članku 12., točci 3. ističe:

“Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.”

Nadalje, Hrvatska ljekarnička komora je svojedobno objavila smjernice ljekarnicima za izdavanje lijeka ellaOne, kontroverznog kontraceptiva za koji niz stručnjaka upozorava da osim kontraceptivnog može imati i abortivno djelovanje.

Tada je Komora u smjernicama napisala:

“Pravo je ljekarnika uputiti prigovor temeljen na osobnim razlozima. Ljekarnici imaju pravo odbiti provođenje ljekarničke skrbi u slučajevima kad se to kosi s njihovim osobnim uvjerenjima, moralom ili religijom, te kad vjeruju da će njihova savjest biti povrijeđena tim postupkom.

Prigovor treba uputiti pretpostavljenima, a nikako pacijentu ili propisivaču. Ljekarnik koji upućuje prigovor savjesti mora obavijestiti svoje poslodavce na vrijeme, tj. što prije moguće.

Poslodavci trebaju prihvatiti prigovor savjesti, omogućiti pacijentu pravo na lijek, a istovremeno izuzeti ljekarnika koji upućuje prigovor savjesti u postupku izdavanja. Takav način izdavanja lijeka ne smije izazvati  neugodnost pacijentu.”

Iz navedenih smjernica koje su i dalje na snazi (iako je u međuvremenu odlukom ministra iz kvote HDZ-a dodatno liberaliziran sustav izdavanja ellaOne o čemu smo pisali OVDJE), potpuno je jasno da ljekarnik, pod određenim uvjetima, ima pravo odbiti izdati pacijentu neko sredstvo čije je djelovanje u suprotnosti s njegovim uvjerenjima.

Zašto ministar zdravlja daje izjave koje ignoriraju pravila struke o pravu na savjest ljekarnika i u suprotnosti su s njima, ostaje nejasno, ali će rasprava o tome, sigurni smo, uslijediti u danima koji su pred nama.

Goran Andrijanić | Bitno.net