Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević, preminuo je iznenada u srijedu 2. siječnja u 67. godini života u Zagrebu.

Ivo Gregurević rođen je 7. listopada 1952. u Donjoj Mahali, kraj Orašja. Svoju prvu ulogu ostvario je u filmu Bogdana Žižića, “Ne naginji se van”.

Osamdesetih godina započeo je iznimno plodno razdoblje tijekom kojeg se etablirao kao jedan od naših najvažnijih glumaca s ulogama u filmovima i serijama poput “Kiklopa”, “Velog mista”, “Sokol ga nije volio”, “Život sa stricem”…

U svojem životu snimio je više od 90 filmova i 19 televizijskih serija, a pritom je glumio i u 30-ak kazališnih predstava. Također osvojio je i sve važnije hrvatske glumačke nagrade.

Od 1995. u rodnom Orašju organizira Dane hrvatskog filma, festival koji je svoje 23. izdanje doživio ove godine.

Naša novinarka Rašeljka Zemunović opisala je svoj osobni susret s pokojnim glumcem u lipnju 2014. kada je kao dio ekipe RTL televizije posjetila poplavljeno područje Bosanske Posavine:

“Televizijsku ekipu je dočekao ispred svoje kuće u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Bio je to tužan prizor. Dvorište je bilo ispunjeno mokrim namještajem iz glumčeva doma, a ispred kuće je bio parkiran njegov prepoznatljivi džip. Ivo Gregurević nas je ljubazno pozdravio, a kada je shvatio da razgovara s novinarima, prozborio je nešto potpuno nerazumljivo. Bio je shrvan od tuge, ali se njegovim odlučnim pokretom ruke dalo zaključiti kako nas moli da ne uključujemo kameru. Zatim je novinarima pokazao mokar trag na pročelju kuće, odnosno razinu do koje je doprijela voda. Izgovorio je nešto tipa: „Sve će biti dobro“. Ivo Gregurević je tog ljetnog jutra bio štur na riječima. U zamišljenom prosijedom muškarcu s gumenim čizmama nije se moglo prepoznati veliku zvijezdu hrvatskog glumišta. Ponašao se poput svih drugih ljudi koje je televizijska ekipa toga dana susrela u Orašju, prije nego što je kročila u glumčevo dvorište, poput čovjeka koji je dijelio tužnu sudbinu svojeg naroda, poput Posavljaka.”

Zanimljivo je i da je Ivo Gregurević kao dio ekipe Glumci u Zagvozdu (Anja Šovagović-Despot, Bojana Gregorić-Vejzović, Sanja Marin, Goran Navojec, Vedran Mlikota i Ivo Gregurević) sudjelovao na albumu duhovne glazbe “Čovjek i Bog iz Nazareta”. Na njemu Glumci u Zagvozdu recitiraju stihove Marka Pandurevića za koje je originalnu glazbu skladao Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Album je nastao na inicijativu zaklade Kap za slap a objavila ga je Cro sacro etiketa koju je u suradnji i pod okriljem Croatia Recordsa pokrenuo Hrvatski katolički radio. Omotnicu albuma krasi slika Coprus aeternum Dimitrija Popovića. Promocija albuma održana je 9. listopada 2007. u foajeu HNK-a u Zagrebu. Album “Čovjek i Bog iz Nazareta” osvojio je Porina 2008. godine u kategoriji “Najbolji album duhovne glazbe” za 2008. godinu.

Ivo Gregurević na njemu izvodi tri pjesme: “Dao im je priliku”, “Zašto ga izdade” i “Oni koji trag Njegov slijedili”.

Poslušajte “Dao im je priliku” u izvedbi pokojnog glumca: