Redovni sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo trideset povjerenika za mlade iz nadbiskupija i redovničkih zajednica, na čelu s predsjednikom Odbora mons. Mijom Gorskim, pomoćnim zagrebačkim biskupom, održan je 26. siječnja.

Logo

Sastanak je započeo molitvom Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Sisku 5. i 6. svibnja ove godine. Vlč Branko Koretić, povjerenik Sisačke biskupije, predstavio je program SHKM-a. U subotu 5. svibnja od 10 sati se očekuju mladi hodočasnici. U vremenu do 14 sati mladi će moći u gradu sudjelovati na pripremljenim radionicama, posjetiti muzeje i dr. U 14 sati krenut će procesija prema mjestu održavanja susreta. Predprogram će se održavati kod crkve Sv. Kvirina, a započet će u 15 sati. Do 16 sati predviđeno je prikazivanje filma o povijesti SHKM-a i filma o kulturnoj baštini Sisačke biskupije, a potom će biskup pozdraviti mlade. U dijelu programa od 16 sati mladi će imati priliku za ispovijed, a uslijedit će predstavljanje zajednice Cenacolo, te predstavljenje mladih po regijama. U 17 sati bio bi glazbeni predah i animacija te upoznavanje mladih s uzorima Sisačke biskupije. Misa je predviđena u 18 sati. Sljedeći dan su programi u župama domaćinima.

U suradnji s Turističkom zajednicom u izradi su informativni letci svake župe koja je domaćin. Preuzet je sustav prijava hodočasnika koji se koristio za prijave na SHKM-u u Zadru. Obrazac prijava će biti u digitalnom obliku, svaka će ga župa moći skinuti s web stranice povjerenstva za mlade Sisačke biskupije. Mladi iz inozemstva prijavljivati će se izravno organizatorima u Sisak. U tijeku je prikupljanje obitelji za smještaj hodočasnika. Zasad je nešto manji broj prijavljenih „gradskih” obitelji, no u svakom slučaju brojke i u tom dijelu su zasad vrlo ohrabrujuće. U svakom slučaju će se osigurati i športske dvorane i drugo. Rok za prijave su do 1. travnja.

U tijeku je formacija animatora programa “Mladi za mlade”za Krčku, Dubrovačku, Kotorsku, Gospićko-senjsku, Zagrebačku (Dugoreško-mrežnički dekanat) i Vrhbosansku nadbiskupiju. Odbor HBK za mlade se složio s prijedlogom revizije programa “Mladi za mlade”.

Koordinatorica međunarodnih susreta, Viktorija Erjavec dala je Odboru kratko izvješće s međunarodnih susreta. Ekumenski susret mladih europskih kršćana, “Hodočašće povjerenja na zemlji”, u organizaciji Zajednice iz Taizea, održan je od 28. prosinca 2011. do 1. siječnja 2012. u Berlinu. Na susretu se okupilo oko 30.000 mladih iz sedamdesetak zemalja Europe i svijeta. Iz Hrvatske je, prema procjeni, sudjelovalo oko 2.000 mladih. Na regionalnom susretu s mladima je sudjelovao sisački biskup Vlado Košić. Objavljeno je kako će se sljedeće “hodočašće povjerenja” održati u Rimu krajem 2012. godine, zaključno s prvim danom 2013. Na poziv Biskupske konferencije Slovenije Regionalni Taize susret održat će se u Ljubljani od 28. travnja do 1. svibnja 2012.

Svjetski dan mladih proslavit će se po prvi put ove godine u Rimu na Cvjetnicu, pod geslom: „Radujte se u Gospodinu uvijek”. Idući svjetski dan mladih održat će se u Rio de Janeiru pod geslom susreta „Pođite i učinite mojim učenicima sve narode” (Mt, 28,19).

Odabran je logo susreta koji će biti predstavljen 1. veljače 2012. Organizatori Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru objavili su novu službenu web stranicu susreta u Riju: http://rio2013.com/en. Stranica je zasad dostupna na portugalskom, engleskom i španjolskom jeziku.(ika/bitno.net)