Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku novoimenovanom nadbiskupu koadjutoru Riječke nadbiskupije Mati Uziniću, zaželjevši neka bude blagoslovljeno njegovo služenje na novom polju rada i djelovanja u Riječkoj nadbiskupiji.

Čestitka u cijelosti glasi:

Preuzvišeni gospodine Uziniću,

Dragi Mate!

Već sam preko telefona izrazio čestitku na imenovanju nadbiskupom koadjutorom riječkoga nadbiskupa, a sada žurim i pismeno čestitati na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo. Vaše imenovanje objavljeno je na dan velikoga i svetoga biskupa Karla Boromjeskoga koji je kao i Vi završio crkveno pravo, te brojna zaduženja i pastoralne obveze vrlo zauzeto obavljao.

Ne znam jeste li Vi birali dan kad će se objaviti Vaše imenovanje. Ali, simbolično mi je što je i Vaše imenovanje dubrovačkim biskupom prije deset godina bilo obznanjeno također na dan jednog drugog velikog sveca, sv. Franje Saleškoga. On je, kako pišu, „radije volio pogriješiti s prevelike dobrote, nego li s prevelike strogosti“. A obojica, sv. Karlo Boromjeski i sv. Franjo Saleški, imali su vrlo težak i zahtjevan teren, kako u Milanu, tako i u Ženevi. Stoga, neka bude blagoslovljeno Vaše služenje na novom polju rada i djelovanja u Riječkoj nadbiskupiji pod okriljem i zagovorom spomenutih svetih biskupa i sv. Vida, zaštitnika Grada i Nadbiskupije.

Sigurno je da očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se. Gospodin, koji vodi povijest pojedinaca i naroda, šalje i Vas dekretom pape Franje iz Dubrovnika u Rijeku.

Mogu samo pretpostaviti koliko Vam je žrtve, milosti i snage trebalo da prihvatite „novi poziv i novo polje rada“. I ja sam istu muku prolazio prije jedanaest godina. Danas mirne savjesti zahvaljujem Bogu na svemu što sam proživio, a osjetio sam da je tu „Netko tko sve vodi i upravlja“. Crkva je, naime, Kristova, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu.

Vaše novo služenje bit će odsada usmjereno prema Riječkoj nadbiskupiji i metropoliji. No, ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima našeg naroda, a i šire. Jer, zajedništvo apostolskih nasljednika, djelitelja svetih tajna nije obično, nego sakramentalno.

Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. Jer, nismo sami. Puno je onih koji nas prate svojim molitvama: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika. Uz čestitku na prihvaćanju nove službe i uz molitvenu potporu, preporučam Vaše služenje zagovoru i pomoći svetog Vida i hrvatskih svetaca i blaženika. Uz dobre želje i pozdrave, primite moje čestitke s molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije