Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se danas s papom Franjom, izvijestili su hrvatski mediji.

Dulje vrijeme najavljivan posjet hrvatske političarke poglavaru Katoličke Crkve dogodio se na drugi dan boravka Grabar-Kitarović u Rimu.

Tijekom polusatnog razgovora predsjednica je pozvala papu Franju u posjet Hrvatskoj. Nakon razgovora, uslijedila je razmjena darova.

Večernji list piše kako je Grabar-Kitarović darovala Franji misno platno s čipkom načinjenom u samostanu u Lepoglavi, koji je u vrijeme komunističke Jugoslavije bio pretvoren u zatvor i u kojem je tamničio i kardinal Stepinac. Papi su također darovane knjige koje je napisao i knjige o njemu, a koje su prevedene na hrvatski jezik. Osim toga, predsjednica je Papi, inače velikom ljubitelju nogometa, poklonila i dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 9 i njegovim papinskim imenom na njemu.

Papa je Hrvatskoj predsjednici darovao medaljom s reljefom sv. Martina koji plaštem pokriva siromaha i koji inače poklanja svim državnicima, te njegovu pobudnicu Evangelii Gaudium.

Osim s Papom, Grabar-Kitarović susrela se i s državnim tajnikom Pietrom Parolinijem.

Jučer je predsjednica posjetila Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima gdje se susrela s rektorom Jurom Bogdanom, redovnicama, redovnicima i studentima.

Na Papinskom sveučilištu Antonianum održala je jučer predavanje na temu “Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu”, te na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju s predavanja.

11336797_864075880326039_7265117907279777832_o

Foto: Facebook

G. An. | Bitno.net