Inicijativu je 12. veljače, dan nakon Papine najave o odreknuću, pokrenulo nekoliko obitelji iz Zagrebačke nadbiskupije koje su aktivno sudjelovale u pripremi apostolskog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj u lipnju 2011. godine. Otvorena je Facebook stranica “Hvala Ti, papa Benedikt XVI.” koja je pratila posljednje trenutke pontifikata pape Benedikta XVI., a prema najavama ostat će aktivna i dalje kroz promicanje nauka i inicijativa koje je on kao Kristov namjesnik ostavio Crkvi u baštinu. Otvorena je e-mail adresa (hvalabenediktxvi@gmail.com) na koju su vjernici do 23. veljače mogli slati svoje poruke za Svetoga Oca.

Prikupljeno je više od 200 poruka, a pisala su djeca, mladi, roditelji, obitelji, stariji, ali i bogoslovi, svećenici, redovnice. Poruke su prevedene na talijanski jezik i uvezane u mapu-knjigu pod naslovom “Hrvatska Ti kliče ‘Hvala’! – Poruke ljubavi, odanosti i zahvale – 28. veljače 2013.”. U uvodu u sadržaj knjige među ostalim stoji: “Dragi naš Sveti Oče! Ovu zbirku pisama i poruka vjernika iz Hrvatske, ali i Hrvata izvan Domovine, pripremili smo sa željom izreći Vam jedno veliko ‘hvala!’ U svaku poruku, bila ona malena od svega jedne riječi, ili nešto duža, u svaku od njih utkani su životi koje ste dotakli i promijenili svojim riječima i primjerom, molitvom i blagoslovom. Nekad je bio dovoljan i samo Vaš prolazak kroz mjesta i gradove, pa da ljudska srca dožive Božju ljubav.”

Obitelj Villa iz Samobora (mama Verica, tata Guido i četverogodišnji sinčić Ivan Karol), koja je ponijela poruke u Rim, sudjelovala je na posljednjoj audijenciji Benedikta XVI. na Trgu sv. Petra u srijedu 27. veljače, te na dočeku Pape u Castel Gandolfu u četvrtak 28. veljače. Dan kasnije ušli su u Apostolsku palaču te predali poruke za Benedikta XVI.

Kako i dalje vlada veliki interes i vjernici i dalje šalju poruke za Benedikta XVI., organizatori te inicijative pozivaju sve koji još to žele da to učine do kraja ovog mjeseca, dakle do 31. ožujka, kada će biti priređen i Benediktu XVI. predan drugi dio knjige s porukama hrvatskih vjernika. (ika/bitno.net)