„U travnju je naša biskupija bila domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji nam je ostavio mnoštvo lijepih trenutaka, uspomena, iskustava, čije ćemo plodove, vjerujem, još dugo ubirati. Premda nam u najljepšem sjećanju ostaje događaj Susreta s brojnim mladim hodočasnicima, vjerujem da se onaj pravi Susret dogodio u srcu svakoga od vas. Kroz ljubav prema bližnjemu svjedočili ste ljubav prema Bogu, te ste svojom otvorenošću omogućili pravo i istinsko duhovno buđenje čitave naše mjesne Crkve. Ovdje, u prvom redu, mislim na vas mladi koji ste prepoznali poziv da budete inicijatori pozitivnih promjena, te nesebičnim darivanjem i požrtvovnošću potaknuli i sve nas ostale da budemo dionici toga zajedništva”, piše biskup.

Kako sve ono dobro što su svi učinili i drugima pružili, a i sami iskusili zahvaljujući predanosti svih, ne bi postalo tek lijepo sjećanje, dubrovački biskup poziva da to bude poticaj na daljnju izgradnju. „Otvorenost i entuzijazam, želja za Kristom kojoj smo svjedočili, poziv je svima nama na još gorljivije življenje Evanđelja”, piše biskup.

Radikalan oblik takvog entuzijazma svjedoče nam osobe posvećenog života, ističe biskup Uzinić. „Redovnici i redovnice, poniznim življenjem svojih karizmi u našem Gradu i biskupiji, svakodnevno nas pozivaju na radikalnost evanđelja, na izlazak iz sebe i život za drugoga”, piše biskup. Upoznajući mlade kako narednu pastoralnu godinu Crkva na osobit način posvećuje osobama posvećenoga života, biskup ističe osobitu povijesnu, ali i današnju i buduću ulogu redovnika i redovnica. „Oni nam svojim radikalnim slijeđenjem evanđeoskih savjeta, živeći pravila i karizmu svojih utemeljiteljica i utemeljitelja, svjedoče o veličini i ljepoti Božjega poziva i posvemašnjeg predanja Bogu, koje se na vidljiv način ostvaruje u služenju braći ljudima. Istovremeno nam svojim riječima i djelima pružaju nezamjenjivo svjedočanstvo Božje ljubavi i Božje brige za ovaj svijet, ukazujući nam na dimenziju ‘Apsolutnoga’, koja obogaćuje i osmišljava čovjekov život i njegovo djelovanje”, poručuje biskup.

Zadaća je svakog vjernika, a ne samo osoba posvećenog života ukazivati na dimenziju “Apsolutnog” i autentično življenje evanđelja. S obzirom na okruženje svojevrsne krize odgoja u kojoj se nalazimo, biskup podsjeća roditelje na njihovu prvotnu odgovornost za odgoj svoje djece. Obitelj je prema kršćanskom shvaćanju „Crkva u malom”, zajednica u kojoj se vjera ne nasljeđuje samo tradicionalno, nego ju se svjedoči osmišljenim kršćanskim životom. „Življenjem vrednota, kao što su žrtva, otvorenost životu, međusobna ljubav i poštovanje, čiji je izvor u životu i primjeru Isusa Krista, a koje su od davnina utkane u naš narod, ponovo ćemo postati odgovorni graditelji civilizacije ljubavi”, poručuje biskup.

Vjerničkim obiteljima, koje su prve pozvane odgovoriti na izazov gradnje bolje Crkve i boljeg društva, kao i svakom pojedincu, pozvani su u toj zadaći pomoći i svećenici pružajući im svesrdnu pomoć u ispunjenju zadaće koju Bog ima s njima, potičući ih u odgoju naviještanjem Riječi Božje i slavljenjem otajstava spasenja. “Pozivam nas svećenike da autentičnim životom i osluškivanjem radosne vijesti svakog dana, najprije sami sebi, a zatim i svima onima koji su nam povjereni i kojima smo poslani, iznova otkrivamo dubinu i ljepotu Božje ljubavi prema čovjeku”, stoji u poruci.

Vjeroučitelje laike i sve koji djeluju u odgojno-obrazovnom sustavu te koji svoje djelovanje nisu zaustavili na prenošenju znanja i vještina, nego se trude i oko prenašanja vrijednosti, biskup Uzinić poziva da se pridruže gradnji civilizacije ljubavi, odgovornim vršenjem svoje službe i zalaganjem za cjeloviti razvoj ljudske osobe. “Samo zajedno surađujući možemo postati graditelji boljeg društva i bolje Crkve, a uvjeren sam da svi mi zajedno baš to želimo, kako zbog dobra nas i naše generacije, tako i zbog budućih generacija”, ističe biskup.

Dubrovački biskup, uz blagoslov, u poruci izražava nadu da će isti duh zajedništva, odgovornosti i vjere u uspjeh, koji je usmjeravao korake svih u pripravi na Susret hrvatske katoličke mladeži, biti vidljiv i u pastoralnim aktivnostima u narednoj godini.

IKA/Bitno.net