Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja rješenjem od 2. veljače poništilo je lokacijsku dozvolu za gradnju Župnog centra blaženog Alojzija Stepinca u parku na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, objavljeno je na mrežnoj stranici HKR-a. Time je poništena dozvola koju je Grad Zagreb izdao 3. kolovoza protekle godine. Na konferenciji za novinare 3. ožujka zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo da do promjene lokacije za gradnju crkve nije došlo zbog poništenja te lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku, već zbog toga što su tražili najbolje rješenje.

„Cijelo vrijeme sam tražio najbolje rješenje. Ljudi su prosvjedovali, što je njihovo demokratsko pravo. Bilo je nesporazuma za koje mi je žao, ali sam stalno tvrdio da na Savici ima dovoljno parka za djecu, za ljude i da ima mjesta za crkvu. I evo, našli smo rješenje, kompromisno. I očekujem potez samo Kaptola”, poručio je Bandić i dodao: „Bilo bi idealno da se završetak crkve poklopi s proglašenjem blaženog Alojzija Stepinca svecem.”

Vezano uz to Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije uputio je sljedeće priopćenje: „Odluku o poništenju lokacijske dozvole za gradnju crkve i pastoralnog centra župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici nije primila Zagrebačka nadbiskupija, već pretpostavljamo, Grad Zagreb koji je izdao lokacijsku dozvolu. Stoga nam nisu poznati razlozi poništenja. Od Grada Zagreba očekujemo da poštuje obaveze preuzete ugovorom o nagodbi iz 2007. godine kojim se obavezuje župi bl. Alojzija Stepinca dodijeliti 4448 m2 zemljišta za gradnju crkve. Zagrebačka nadbiskupija nije odlučivala o parceli za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca, ali očekuje od Grada Zagreba da odredi odgovarajuću parcelu za gradnju župne crkve i pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca – Trnjanska Savica.”

Podsjetimo, Župa bl. Alojzija Stepinca osnovana je 1999. godine, nedugo nakon što je 3. listopada 1998. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Župa broji oko 12 000 stanovnika. Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već petu godinu okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

Nakon dobivanja lokacijske dozvole, župljani su se nadali kako će priča o crkvi koju čekaju već 17 godina konačno dobiti svoj epilog, no odlukom ministarstva čini se kako je priča ponovno vraćena na početak.

Prema objašnjenju iz Ministarstva lokacijska dozvola je poništena zato što je formirana građevinska čestica za gradnju crkve iz dvije zone, što GUP ne dopušta. Također, dodaje se kako je problematično što koeficijent iskoristivosti nije u skladu s GUP-om, a iz podataka iz spisa ne proizlazi da je proveden natječaj.

– U tijeku su izmjene i dopune GUP-a. Jedan od ciljeva koji smo odredili samom odlukom o izmjenama i dopunama je ojačanje društvenih i javnih djelatnosti. U sklopu toga razmatrat će se i ovo pitanje izmještanja crkve na području Savice – poručila je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i dodala da je naselje Savica nastalo temeljem plana koji je napravljen 1975., a tada nije bila točno utvrđena lokacija za crkvu.

I dok zajedno sa župljanima molimo zagovor našeg Blaženika za što bržu izgradnju crkve na Savici, podsjećamo i na njegove riječi koje svima mogu biti utjeha: “Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni.”

Više o ovoj temi pročitajte na linku!

IKA | Bitno.net