Roditelji koji su izgubili dijete u spontanome pobačaju ili je iz drugih razloga preminulo prije rođenja imaju pravo na preuzimanje tijela djeteta od bolnica i osiguravanje dostojanstvenog pokopa za njih, podsjećaju članovi Udruge Betlehem i dodaju kako je to pravo dodatno naglašeno naputkom koje je prema bolnicama u Republici Hrvatskoj poslalo Ministarstvo zdravlja u srpnju 2016.

Kako naglašavaju pravni savjetnici Udruge, Ministarstvo zdravlja je „priznalo temeljno načelo potvrđeno i u presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Marić vs. RH’ da roditelj ima pravo pokopati i zbrinuti tijelo svoga djeteta, bez obzira na starost djeteta“. Roditelju se, nadalje, „mora omogućiti saznanje o posljednjem počivalištu njegova djeteta radi zaštite dostojanstva njegova obiteljskog i privatnog  života“. Stoga je Ministarstvo zdravlja izradilo obrasce suglasnosti o ne/preuzimanju djeteta te suglasnosti na ukop koji onda obavljaju ustanove, ako je tako dogovoreno.

Ljubica Oršić, članica zagrebačke podružnice Udruge Betlehem, pojašnjava nam kako ni prije nisu postojale striktne zakonske prepreke za preuzimanje tijela mrtvorođenčeta, ali sada bi ovaj naputak koji predviđa upoznavanje roditelja s njihovim pravima preko pripadajućeg obrasca to mogao potpuno olakšati.

„Roditelji nisu bili informirani o tome niti ih se o tome obavještavalo. A to su teški trenutci u kojima roditelji nemaju snage boriti se za tijelo djeteta. Sada se dogodio pomak u kojemu ništa više ne stoji na putu roditeljima da preuzmu tijelo. Većina bolnica je bila i prije otvorena za suradnju, ali ovaj naputak će cijelu situaciju dodatno razriješiti“, pojašnjava Oršić koja dodaje kako je ipak bilo i bolnica koje su postupale drugačije te spominje slučaj para iz Pule koji je morao proći kroz pravnu borbu da bi dobio tijelo svoga djeteta.

U svemu tome je važno, dodaje, da roditelji budu informirani o tome da imaju pravo i mogućnost preuzimanja tijela djeteta. Spominje kako je jedna hrvatska bolnica pohranila tijela preko stotinjak djece u nadi da će se njihovi roditelji javiti.

Ljubica Oršić, kao i pravni stručnjaci Udruge, naglašavaju da je bit problema u postojećoj zakonskoj regulativi koja definira postupak zbrinjavanja tijela mrtvorođenčadi. Ona su se prije definirala kao „medicinski opasni otpad“ slijedom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ono što je jednako šokantno jest da su u međuvremenu fetusi, a to pravnici navode kao nevjerojatan podatak, proglašeni kao „posebna kategorija otpada zajedno s akumulatorima, otpadnim vozilima, otpadom koji sadrži azbest“.

I to je bit borbe koju trenutačno vodi Udruga Betlehem, a u kojoj je naputak Ministarstva zdravlja bolnicama ipak jedna dobivena bitka za njih: uvjeriti državne institucije da je tu riječ o smrti ljudskog bića, bez obzira na stupanj njegova razvoja i učiniti da ta smrt bude i pravno priznata kao takva.

Unutar udruge već dvije godine djeluje posebna inicijativa „Najmanji među nama“ koja je usmjerena upravo na pomoć roditeljima koji su prošli kroz gubitak djeteta. Njih nekoliko, a među njima je i Ljubica Oršić, koji su i sami imali takvo iskustvo, rade na toj inicijativi predano.

Pitamo Ljubicu kako Udruga u ovome trenutku konkretno pomaže roditeljima koji su prošli kroz tu tragediju?

„Oni koji u ovom trenutku nemaju mogućnosti pokopati dijete u obiteljskoj grobnici mogu to učiniti u našoj grobnici, uz mogućnost da kasnije tijelo presele. Udruga trenutačno ima grobnicu za nerođenu djecu u Vinkovcima, u Zagrebu na Markovu polju te u Gospiću. Ideja je da sve naše podružnice diljem Hrvatske budu vlasnici takvih grobnica. Dijete pokapamo uz katolički obred za nerođenu – nekrštenu djecu. Ali, spremni smo pomoći i roditeljima koji nisu vjernici ili su druge vjeroispovijesti“, kaže nam Ljubica, dodajući kako trenutačno nemaju stalnog duhovnika koji bi predvodio obred. Dosad su se snašli, kaže, ali bilo bi dobro kada bi imali nekog svećenika koji bi to mogao prihvatiti kao stalnu dužnost.

Priča nam kako su pokopi nerođenog djeteta s jedne strane tužna, ali s druge jako snažna iskustva.

„Pokop djeteta doista je pomoć roditeljima koji su prošli kroz smrt djeteta. Znati kako postoji mjesto gdje im je dijete pokopano, gdje mogu doći zapaliti svijeću, pomoliti se, zaplakati za svojim djetetom… To za njih biva nešto što im u tom trenutku doista pomaže, jer društvo kao da očekuje da odmah to prebole bez ikakvih tragova. Žena koja proživi spontani pobačaj ima tek pravo na bolovanje od dva ili tri tjedna. Dulje bolovanje dobijete kada uganete nogu“, objašnjava aktivistica Udruge Betlehem.

Koja je njihova poruka roditeljima koji su doživjeli spontani pobačaj?

„Da nas nazovu. Mi im možemo pomoći kako organiziranjem dostojanstvenog pokopa djeteta tako i razgovorom. Najvažnije je razgovarati. Svijet im ne želi priznati kako su izgubili dijete nego ih uvjerava da je riječ o ‘nakupini stanica’. I onda neke majke budu uvjerene u to i ono što uslijedi jest tjeskoba i depresija. Kod nas u Udruzi postoji nekoliko nas koji su prošli kroz iste situacije. Mi znamo kroz što su prošle“, poručuje Ljubica Oršić i dodaje kako nas je papa Franjo sve podsjetio da je jedno od djela milosrđa i “mrtve pokopati”.

Goran Andrijanić | Bitno.net

——————–

Ako ste izgubili svoje začeto dijete prije negoli je ugledalo ovaj svijet, i želite ga dostojanstveno pokopati, kontaktirajte nas svakim danom od 16 do 20 sati (u hitnoj potrebi od 8 do 20 sati) na brojeve mobitela: +385 (0)99 231 1000, +385 (0)91 4040 453, +385 (0)91 6019 025 ili e-mailom: najmanji@betlehem-zagreb.eu.

Donacije za ostvarenje našeg cilja možete uplatiti na:
Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“
Vladimira Ruždjaka 8, 10360 Sesvete
Žiro račun projekta: HR60 2360 0001 5011 3578 8
Swift: ZABAHR2X

Kontakt projekta:
mob: +385 (0)99 231 1000 (Ljubica, svakim danom od 0 do 24 sati)
e-mail: najmanji@betlehem-zagreb.eu
web: www.betlehem-zagreb.hr

——-
Udruga „Betlehem-Zagreb“
Vladimira Ruždjaka 8
10360 Sesvete

mob: +385 (0)91 404 0453
email: betlehem.zagreb@gmail.com
web: www.betlehem-zagreb.hr