Nevrijeme koje je u srijedu 19. srpnja 2023. iza sebe ostavilo veliku štetu po cijelom Zagrebu, oštetilo je i crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića na Voltinom, prenosi IKA.

Župnik župe Ljubljanica – Voltino vlč. Željko Lovrić za Hrvatsku katoličku mrežu izvijestio je o nastaloj šteti. Vjetar je odnio dio limenog pokrova sa župne crkve, a stradao je i energetski sustav tako da su crkva i pastoralni centar bez električne energije.

Župnik Lovrić istaknuo je potrebu da se krov što prije sanira. „Iskreno se nadam da će ljudi to prepoznati, kao i za sve druge štete na obiteljskim kućama, da jedni drugima pomognemo. Apeliram na sve građane, osobito vjernike da uskočimo jedni drugima i pomognemo kako možemo, bilo financijski, materijalno ili pružimo ruku utjehe“, rekao je.

Vjetar je srušio i kip sv. Leopolda pred crkvom, koji se pritom razbio, a polomio je i mnoga stabla u blizini i u parku ispred crkve.

Nevrijeme je zahvatilo i područje Požeške biskupije, te je u nesretnom slučaju pada drveta na automobil kombi poginuo otac troje djece Stjepan Terzić u Cerničkoj Šagovini, u župi Cernik kod Nove Gradiške, a oštećeni su i brojni objekti, među njima i crkveni.

Biskupski ordinarijat u Požegi primio je više dojava o štetama, među kojima je i ona na katedrali u Požegi, gdje je vjetar odnio dio lima s krova u predjelu zvonika.

Na župnoj crkvi i Svetištu Gospe od Suza u Pleternici oštećen je krov, kao i na župnoj kući. Došlo je do prodiranja vode u objekte te je nastala veća materijalna šteta.

Na novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i župnoj kući vjetar je također odnio crijep s krova.

U Novskoj je na crkvi bl. Alojzija Stepinca oštećen krov na nekoliko mjesta s kojih je vjetar podigao crijep.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu pretrpjela je štetu na krovu s kojega je vjetar odnio crijep i sljemenjake.

Najviše štete po sadašnjim informacijama pretrpjela je župa Gaj nedaleko Lipika. Nastradala je župna crkva sv. Katarine u svom krovnom dijelu kao i župna kuća, a s crkve u filijali Poljana sa zvonika je pao križ. I filijalna crkva u Marinom Selu oštećena je na nekoliko mjesta, među ostalim i konstrukcija zvonika, javila je IKA.

Olujno nevrijeme oštetilo je i crkvu Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima u Općini Ivankovo, donosi IKA.

O razmjerima štete u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu izvijestio je župnik Župe Preslavnog Imena Marijina vlč. Ivan Begović. Cijelo mjesto je teško stradalo, od sinoć nema električne energije, a kiša koja je pala u noći dodatno je uzrokovala brojne nevolje.

„Na zvoniku se otkinula kapa s jabukom i pala na krov crkve. Jabuka je probila strop točno iznad oltara“, rekao je župnik Begović. Dodao je da je crkva trenutno neuporabljiva.

Najvažnije je što prije zaštititi sakralni prostor da ga kiša ne bi još više oštetila, te da se zbog opasnosti ogradi prostor oko crkve. No, trenutno se ne može računati na pomoć vatrogasaca i stanovnika jer je, kako je rekao vlč. Begović, 70 posto kuća u selu stradalo.

Tijekom dana, procjenitelji su, sagledavši oštećenja na župnoj crkvi, procijenili štetu na 550 – 600 tisuća eura (3.5 – 4 milijuna kuna). „To je za našu župnu zajednicu prevelik zalogaj, ali vjerujemo u pomoć Đakovačko-osječke nadbiskupije i pomoć dobrih ljudi“, dodao je župnik.

Što se tiče bogoslužja, u ljetnim danima mise će moći biti slavljene na otvorenom, a potom će do obnove crkve biti potrebno iznaći drugo rješenje.

Na fotografijama objavljenima na župnoj Facebook stranici, vidi se da je i u filijali Prkovci stradalo župno svetište Gospe Lurdske.

Crkvu i Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosni i Hercegovini oštetilo je nevrijeme, objavljeno je na samostanskoj Facebook stranici.

Uslijed jakog vjetra, bakrene kape s križevima pale su sa zvonika, s visine od 58 metara. Župnik i gvardijan fra Mario Jurić rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu da je jedna kapa pala pored crkve, a druga na krov crkve te je pritom probila krovište i strop u unutrašnjosti crkve.

Fra Mario je rekao da je nevrijeme počelo kada su vjernici nakon mise izlazili iz crkve. Stoga je zahvalio Bogu i Majci Božjoj što nitko od njih nije stradao.

Još nije poznato koliko će trebati vremena za obnovu i kolika je uistinu šteta. Toliški župnik i gvardijan je izvijestio da će se najprije žurno pristupiti sanaciji krova da sljedeće kiše ne bi dodatno oštetile građevinu.

Vjetar je također odnio crijepove i otvorio dio krova na staroj samostanskoj zgradi.

Fra Mario je izrazio nadu da će pobožni puk Bosanske Posavine i fratri, uz stručnu pomoć brzo obnoviti crkvu i samostan te da će se prepoznatljivi križevi na „posavskoj katedrali“ opet nadaleko vidjeti.

Na Facebook stranici je objavljeno i da su u obilasku groblja primijećene štete na kapelicama (uglavnom crijep) te na grobnim spomenicima, prenosi IKA.