Ove nedjelje, 4. veljače 2024., u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu osnovana je CHARIS Služba zajedništva Splitske metropolije te izabrana prva uža koordinacija koja će skrbiti za formativno i evangelizacijsko usmjerenje. Ovo je prvo povezivanje na razini metropolije u karizmatskoj obnovi Hrvatske i najava je sličnih povezivanja u drugim metropolijama.

Na susretu je sudjelovalo 66 predstavnika iz 17 molitvenih zajednica. Duhovnih stvarnosti koje su na popisu pripadnika ovog zajedništva ima 20 i to četiri u Dubrovačkoj biskupiji, tri u Šibensko-kninskoj biskupiji te 13 u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Još nekoliko molitvenih grupa i zajednica u fazi je pristupanja zajedništvu.

Susret je moderirao dosadašnji hrvatski te ujedno splitsko-makarski koordinator Lordan Ljubenkov. U uvodnoj riječi ukazao je na događaje kroz protekle godine rasta zajedništva u kojima se može prepoznati Božje vodstvo.

U svečanom ozračju nazočni su slavili, molili i zahvaljivali za dosadašnje zajedništvo te potvrdili predstavljene kandidate kojih je, Božjom providnošću, bilo po jedan na previđeno mjesto služenja.

Okupljeni su se utjecali molitvom Božjem vodstvu za buduće zajedničko djelovanje, ali i za svaku zajednicu posebno, sve u duhu pokajanja, zahvale te osluškivanja.

Slavljenje tijekom susreta i mise vodila je zajednica Sv. Ivan od Križa-Kamen Split čiji je voditelj Petar Jurčević poručio nazočnima kako treba ponizno, ali sustavno i ustrajno raditi na međusobnom osnaživanju.

Susret je završio ručkom i druženjem u svetištu.

Izabrani u koordinaciju CHARIS službe zajedništva Splitske metropolije:

Duhovnici:

don Nikola Mikačić

don Marin Lučić

Koordinator: Petar Jurčević

Članovi u koordinaciji:

Ana Galić, Šibensko-kninska biskupija

Ivana Mazavac, Dubrovačka biskupija

Robert Brzica, Splitsko-makarska nadbiskupija

Tomislav Slavić, Splitsko-makarska nadbiskupija

Savjetnik:  Lordan Ljubenkov