Tiskanjem prijevoda životopisa svete Maravillas od Isusa na hrvatskih jezik, naslova „Ako mu ti dopustiš…ˮ, u izdanju Glasa Koncila, ova je svetica ušla i u hrvatske domove gdje su je mnogi prepoznali i uzeli za svoju nebesku zagovornicu. Djelo je prevedeno na brojne jezike, a predgovor hrvatskom izdanju napisao je španjolski kardinal Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru.

Knjiga je vjerni prikaz života ove svetice i to na temelju brojnih dokumenata, dnevnika, ali i njezinih pisama duhovnicima, suradnicima i zajednicama. Riječ je o velikoj svetici XX. stoljeća, mističarki, bosonogoj karmelićanki koju je 1998. godine papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom, a potom odmah 5 godina kasnije i svetom.

Danas se ova svetica izdigla kao jasni i svijetli znak terezijanskog Karmela. Za života je osnovala 11 samostana bosonogih karmelićanki (10 u Španjolskoj i 1 u Indiji) vjerno slijedeći  karizmu svete Terezije od Isusa osnovavši istoimenu Udrugu koju sačinjavaju svi Karmeli koji žive po izvornim Konstitucijama sv. Terezije (a koje se danas nazivaju i Konstitucije iz 1990.)

Život svete Maravillas uistinu je bio usmjeren na Boga te se Njemu u potpunosti predala i služila mu. Čitajući tekstove sv. Terezije od Isusa i sv. Ivana od Križa uvjerila se da je Karmel sav Marijin i odlučila se za takav život iz ljubavi prema Kristu i za spas duša. Govoreći za sebe da je „ništaˮ te da time ništa ne može ni ponuditi Kristu, obećala je Njegovu milosrđu čitavu sebe i time utažila želju da ga iznimno ljubi.

Mnogi koji su se nalazili u njezinoj blizini nisu mogli uočiti da ju je Bog vodio veoma tegobnim stazama života. Njezin je život bio ispunjen neprestanom patnjom i pokorom. Bez obzira na to što je za života bila poprilično poznata, ljudski uspjeh nije mogao biti pokretač njezina života. Pokretala ju je sigurnost i vjera u realnost koju je otkrila još u mladosti, a koja ju je potaknula da svoj život posveti Gospodinu.

U samostanima koje je osnovala zadržala je terezijanski duh kontemplacije pune ljubavi unutar formata autentičnosti, siromaštva, poniznosti, šutnje, ručnog rada i karmelske radosti.

S obzirom na to da nam sveci pokazuju kojim putem treba ići, sveta Maravillas od Isusa nam pokazuje kojim putem danas treba ići kada se radi o autentičnom karmelskom životu kakav se živio i prije 500 godina, ali i u svakodnevici kada se radi o ljubavi prema bližnjima.

Na karmelskom je putu sveta Maravillas od Isusa referentna točka, stoga je nedavno Božja providnost naložila, a duše su joj odgovorile te se u našoj domovini Hrvatskoj osnovala zaklada „Sveta Maravillas od Isusaˮ.

Uz širenje lika i djela svete Maravillas od Isusa te promicanje katoličkih vrednota, Zaklada će materijalno pomagati reformiranim Karmelima koji žive po Konstitucijama iz 1990. i onima koji pripadaju Udruzi sv. Terezije te financijski pomagati redovničkim zvanjima i duhovnim pozivima bosonogih karmelićanki koje se opredijele za jedan od reformiranih Karmela koji žive po Konstitucijama iz 1990. ili za jedan od onih koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

Zaklada, potaknuta brojnim pozivima za bosonogi Karmel koji živi po izvornim konstitucijama svete Terezije od Isusa, želi omogućiti svim djevojkama koje se osjećaju pozvane živjeti izvornim životom svete Terezije plaćanje troškova putovanja, ali i tečaja španjolskog jezika, uz obvezu pisma preporuke duhovnika te njegovu izjavu kako je osoba potencijalna kandidatkinja redovničkog zvanja za jedan od reformiranih Karmela koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine ili za jedan od onih koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

O Zakladi više možete saznati na fb stranici: https://www.facebook.com/sveta.maravillas/, a uskoro i na mrežnim stranicama www.zakladasvetamaravillaodisusa.hr

Zaklada je namijenjena svim pravnim i fizičkim osobama koje žele doprinijeti navedenoj svrsi.