Stožeri civilnih zaštita dviju hrvatskih županija postrožili su odredbe vezane za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, a u mjere su uključeni i vjerski obredi.

Tako je Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije odredio da na javnim događanjima i okupljanjima u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uključujući vjerska okupljanja, može biti prisutno najviše 30 osoba.

Prema novim odredbama, na sahranama i posljednjim ispraćajima sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktima, a održavanje karmina je zabranjeno.

Organizatori okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na kojima sudjeluje više od 15 osoba dužni su događaj prijaviti Službi civilne zaštite Krapina putem elektroničke pošte. Nije navedeno postoje li izuzeci za ovu odredbu.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije također je uveo odredbu o ograničenju na 30 osoba na svim okupljanjima i događanjima, izuzev sportskih.

Također, na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba je ograničen na način da za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurana najmanje 4m2.

Odredbe u obje županije stupaju na snagu danas, a traju do 30. studenog.