Nakon što su nedavno proglašene posebne mjere za javna okupljanja (uključujući ona vjerska) u Ličko-senjskoj županiji, od danas slične odredbe vrijede i za Sisačko-moslavačku županiju.

U sklopu novih mjera na svim misama i drugim vjerskim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru ograničava se broj osoba koje mogu biti prisutne (jedna osoba na 4 kvadratna metra bruto površine). Također, obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra, objavljeno je na stranici koronavirus.hr.

Za sahrane nije navedeno ograničenje broja ljudi, ali se okupljeni moraju pridržavati svih protuepidemijskih mjera dok se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom. Dodajmo i kako su zabranjene posjete bolnicama, domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Nove mjere vrijede 14 dana.

Službena Crkva za sada se nije javno oglasila o novim ograničenjima za vjerska okupljanja u pojedinim županijama. No biskupi su u nekoliko navrata pozvali na poštivanje odredbi Stožera RH.

Trenutno je, prema dostupnim podacima na stranici koronavirus.hr, u Sisačko-moslavačkoj županiji devet aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19.