Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je, na prijedlog stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, objavio odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja, prenosi IKA.

Odluka stupa na snagu danas, 22. rujna.

Nužne epidemiološke mjere uključuju obvezu dezinficiranja ruku i nošenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti. Također obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od 2 metra na svim javnim i društvenim okupljanjima (izložbe, priredbe, manifestacije…), uključujući i vjerska okupljanja.

Prema odluci Stožera na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, kao i na sahranama, s tim da nije dopušteno održavanje karmina, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom. Na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.

Za pojačan nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera zaduženi su stožeri jedinica lokalne samouprave, stoji u odluci koju potpisuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Inače, gotovo cijeli prostor Ličko-senjske županije nalazi se pod vjerskom jurisdikcijom Gospićko-senjske biskupije (s izuzetkom sjevernog dijela otoka Paga, točnije župa Lun i Novalja koje pripadaju Krčkoj biskupiji). Do trenutka pisanja ovog teksta tamošnje crkvene vlasti nisu se službeno oglasile o smjernicama Stožera.

Zaključno s jučerašnjim datumom (21. rujna) u Ličko-senjskoj županiji ima 45 aktivnih slučajeva koronovarisa, od čega najviše u Otočcu i Gospiću.