1_nino-raspudic

Politički analitičar i publicist Nino Raspudić u svojoj se posljednjoj kolumni u Večernjem listu osvrnuo na aktualna politička zbivanja, ustoličenje nove vlade premijera Andreja Plenkovića, pa je među ostalim kritički komentirao i izjave novog ministra zdravlja Milana Kujundžića o abortusu i drugim pitanjima (o čemu smo i mi pisali OVDJE).

Raspudić je u svom komentaru napisao kako su mnogi ljuti zbog neimenovanja Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, pa piše kako “najljuće razočarani čak tvrde kako je dojučerašnji najljući neprijatelj Milanović bio u pravu kad je izjavio da je Plenković ‘briselski ćato'”.

“Kakva bi to bila nova, inauguriram ovdje neophodan novi pojam, ‘ćatolička’ politika i koje su osobine novih HDZ-ovih praktičnih ‘ćatolika’? Sukus te vrste optužbi je da takva politika nema nikakav sadržaj, da je potpuno ispražnjena od vrijednosti i ideologije pa se svodi na puko birokratsko provođenje direktiva iz središta euro-atlantske moći”, obrazlaže Raspudić i dodaje:

“Ako se u bliskoj budućnosti i pokaže da Plenković nije ‘briselski ćato’ već pravi državnik, to ne znači da mu je okružje imuno na ćatolicizam. Već u prvim danima nakon imenovanja smo od nekih novih ministara, do jučer u javnosti percipiranih kao tvrdih konzervativaca, mogli čuti kako ispovijedaju ćatoličke vrijednosti. Tipičan praktični ćatolik tako kaže – ‘osobno sam protiv pobačaja, ali…’ Molitvene zajednice podržava, ali mu je okupljanje pred bolnicama ‘malo nespretno’. Deklarirani je katolik, ali praktični ‘ćatolik’ pa su mu ok i pilule za dan poslije. To je slika današnje hrvatske političke ‘desnice'”, oštro zaključuje Raspudić, referirajući se naravno na Kujundžića, ali ne spominjući mu ime.

Raspudić u kolumni poručuje kako, “ako se stvar bolje razmotri, ispada da Plenković nije prevrtljiv i da se u ovom slučaju radi o komediji zabune, a ne o komediji prerušavanja”.

“Plenković nije nikoga prevario. Nije se u predizbornoj kampanji prerušio u čvrstog konzervativca i predanog domoljuba kako bi pokupio glasove desnice, a onda na vlasti provodio drugačiju politiku. Može se prigovoriti da je na listama imao Hasanbegovića, a ne Obuljen, ali kampanja mu je bila personalizirana i birači HDZ-a, jednako kao i nekoliko mjeseci ranije delegati HDZ-a u Lisinskom, dali su mandat Plenkoviću takav kakav jest, znajući da će u slučaju uspjeha sastavljati vladu po svom nahođenju. Dakle, nema prerušavanja, ali ima zabune. Zabunili su se, svojom krivicom, nedovoljno informirani glasači HDZ-a koji su u rujnu mislili da glasaju za desnu stranku. Ljudi i programi su im bili jasno prezentirani i mogu se ljutiti samo na sebe, a ne na Plenkovića ili Obuljen Koržinek. Poslije glasanja nema kajanja”, komentirao je ironično Raspudić sporove oko nove hrvatske vlade.

Bitno.net