U nedjelju, 30. lipnja 2013., u Zagrebu u crkvi sv. Martina služena je mlada misa po izvanrednom obliku rimskog obreda. Ovo je prva takva mlada misa u Hrvatskoj nakon 50 godina otkako je  provedena liturgijska reforma II. vatikanskog koncila.

Mladu misu je služio velečasni Marko Tilošanec iz Kotoribe, kojeg  je 22. lipnja zaredio biskup Josip Mrzljak u Varaždinu. Mladomisničko geslo vlč. Tilošaneca je Ut in nomine Jesu omne genu flectatur (da se na ime Isusovo prigne svako koljeno, usp. Fil 2,10).

U propovijedi mladomisnik je izložio što je svećeništvo i euharistija pozivajući se na riječi same liturgije kao i svetog Pavla koji kaže da se svaki svećenik od ljudi uzima, za ljude se postavlja na službu Bogu, da prinosi darove i žrtve za grijehe (usp. Heb 5,1).

Vlč. Marko je rodom iz Kotoribe, rođen je 1986. godine u šesteročlanoj obitelji. Vlč. Marko je u rodnoj Kotoribi služio mladu misu po redovitom obliku rimskog obreda 23. lipnja.

Inače, u crkvi sv. Martina u Zagrebu se na zamolbu grupe vjernika, odlukom kardinala Josipa Bozanića, u skladu s motuproprijem Svetog Oca pape Benedikta XVI. redovito služi misa po izvanrednom obliku rimskog obreda u 11:30 nedjeljom i zapovjednim blagdanima.

Vjernici koji žele njegovati tradicionalnu liturgiju okupili su se oko društva za promicanja tradicionalne latinske mise „Benedictus“ koje ima i svoje web stranice na kojima se može naći više informacija o tradicionalnoj latinskoj misi i djelovanju društva.

Z.Ć. | Bitno.net