Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u razgovoru za emisiju ‘Živjeti put nade’ Hrvatskog radija, koja je inače namijenjena Hrvatima izvan domovine, govorio je o važnosti sudjelovanja u izborima za Europski parlament te je potaknuo građane da izađu na te izbore i glasuju.

Nadbiskup Puljić podsjetio je na starozavjetni poticaj da treba „birati sposobne i bogobojazne“.

„Ipak nam je jako stalo, meni kao vjerniku, stalo mi je da netko tko razumije tu povijest, tko na povijest Europe gleda Božjim očima, da ipak ima osjećaj za Boga. Mi smo svjesni da je kod stvaranja Ustava EU, sv. Ivan Pavao II. 2003. g., upravo kad se vratio iz Zadra iz svog trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj, u kontinuitetu sedam tjedana svaki put kad se obraćao sa svog prozora u Vatikanu, poticao stvaratelje Ustava: ‘Nemojte zaboraviti kršćanske korijene i nemojte zaboraviti staviti Boga u Ustav’. Europa je dužna toj stvarnosti svoju sadašnjost i budućnost! Nisu ga poslušali. Ali Papa se nije umorio. Unijeli su misao da je kršćanstvo ipak pridonijelo, ali Boga nema u Ustavu. Hoću reći, s time nije završila naša borba. Zato sam rekao da treba birati bogobojazne, ako želimo sigurnost na sigurnim temeljima. Zato je važno izaći na izbore i između onoga što se nudi, birati najbolje. Birati najsposobnije. I birati nadasve, po mojoj preporuci, one koji do Boga drže. Birati one koji drže do Crkve, do svetinja i svega onoga na čemu je Europa stasala“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

Predsjednik HBK istaknuo je da je važno da se i kod stranaka opredijeljenost za Boga očituje konkretno i u zakonima koji se donose, a ne samo deklarativno, na riječima.

„Trebamo stalno buditi svijest odgovornosti prema životu, ona nije nešto što se jedanput formira. Moramo stalno posvješćivati, stalno buditi osjećaj odgovornosti i stalno se nadahnjivati nad onim što je trajno. A trajne su vječne vrednote, trajna je Božja riječ koja nam je ostavljena u polog kao naš Ustav, naše pravilo, naše ponašanje. U tom kontekstu, netko može biti nominalno demokršćanin, ali možda je zaboravio na ovo – gdje se njegovo djelovanje, njegova socijalna angažiranost, njegova politika treba nadahnjivati. To se zaboravlja, i ide pod ‘firmom’ demokršćana, a možda zastupa poganska načela. U tom kontekstu, treba se stalno vraćati izvorima i treba netko tko će poticati i upozoravati. A Crkva je zato da poziva, potiče, opominje, kaže apostol Pavao, bilo to zgodno ili nezgodno“, istaknuo je mons. Puljić.

Rekavši da Europska unija ima pozitivnih i negativnih odrednica, mons. Puljić podsjetio je na sv. Ivana Pavla II. „koji je obilježio naše vrijeme i stav prema Europi“. „On je sanjao i govorio o Europi od Portugala do Urala. Kad je bio u Santigao de Composteli 1982. g., održao je tako snažan govor, kao da je pred sobom imao živu osobu Europu. I njoj je rekao: ‘Vičem tebi, stara Europo, iz ovog svetišta, u kojoj se stvarala nova Europa…’ Od hodočasnika, poklonika svecima, stvarala se Europa. Sveci su stvarali Europu. Europa je utemeljena na svetačkoj krvi i mučenicima koji su širili evanđelje. Europa je nezamisliva bez njih. U tom kontekstu je važna i naša izborna aktivnost ili angažiranost građana i u izbornom dijelu života društva. Važno je sudjelovati, ne samo u ovim izborima za EU parlament, nego i u svim drugim izborima, kad god su izbori. Izbori su način da možemo neke stvari mijenjati, da možemo neke stvari poboljšati. Ako mi prepustimo, ne idemo, pasivni smo, a onda sutra galamimo, pitamo se ‘Zašto’, e onda smo svi sukrivci. Potrebno je sudjelovati, dakle“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

Ovome dodajmo izjavu koju je politolog, asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Jakov Žižić dao u razgovoru za naš portal:

“Moramo zadržati visoke prohtjeve prema našim političkim predstavnicima i moramo nastaviti tražiti od njih da zastupaju kršćanske vrijednosti u politici. To je ključno. Potrebno je pažljivo vrednovati i procjenjivati aktivnosti onih političara koji ih zastupaju. Na vrlo konkretan način. Aktivno ih provjeravati, pratiti što rade i koliko doista zastupaju ono što deklariraju. Tu je jako važna uloga medija. Ako netko u svojoj javnoj politici zastupa kršćanske vrijednosti onda je potrebno pomno provjeriti njegova glasanja u Saboru i iz toga vidjeti koliko ih vjerno slijede”.

Žižić je istaknuo i kako katolički nauk zagovara aktivno sudjelovanje katolika u društvenom i političkom životu:

“Katolički socijalni nauk jasno govori o potrebi sudjelovanja građana u demokraciji. Ako nema toga sudjelovanja, onda nema niti istinske demokracije u kojoj su građani informirani i sudjeluju u političkom životu svoje zajednice. To sudjelovanje socijalni nauk Crkve jasno podržava i potiče”.

Bitno.net