Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša gostovao je sinoć u Dnevniku HTV-a gdje je progovorio o različitim temama, između ostalog i o novoj deklaraciji Fiducia supplicans koja otvara mogućnost neritualnog blagoslova istospolnih parova i onih u neregularnim vezama.

“Blagoslov se podjeljuje osobama. Ako je netko u nekom stanju, pogotovo grešnom – tada Crkva želi na poseban način imati brigu i pažnju o toj osobi. Dikasterij za nauk vjere naglašava da se nikako ne može shvatiti da je to kao jedna ritualizacija, tj. obred da bi bio prihvatljiv Crkvi. Znači – blagoslivlja se osoba, a ne stanje osoba koje žive u toj situaciji”, izjavio je mons. Kutleša, odgovarajući na pitanje što nova deklaracija o pastoralnom značenju blagoslova donosi u odnosu na dosadašnju praksu.

Napomenuo je da nije detaljno pročitao deklaraciju.

Komentirajući dogovor o zamjeni crkvenog zemljišta na kojem se nalazi maksimirski stadion za više zemljišta na lokacijama u Zagrebu na kojima će se graditi crkve, potvrdio je da je zemljište na Maksimiru tržišno vrijednije od onih koja je Crkva dobila – ali iskazao je zadovoljstvo.

“U prvom redu gledamo dobro Crkve. Nama je bilo u interesu da se u 10 različitih župa mogu sagraditi crkve. Da smo išli na drugi način, teško bismo do toga došli.”

Naglasio je kako je granja crkve komplementarna gradnji škole, vrtića ili sportske dvorane.

“Crkva je uvijek naglašavala karitativni i edukativni dio. Ne vidim problem da se i u ovim objektima grade škole i sve ono drugo – ako to dopuste vlasti koje su za to mjerodavne”, rekao je nadbiskup Kutleša.

Na pitanje ‘Hoće li Crkva vjernicima u superizbornoj godini dati naputak vjernicima za koga da glasuju?’ odgovorio je: “Kad je počela demokracija, Crkva je davala dosta priopćenja. Vjerujem da su naši vjernici i političari već upoznati što je nauk Katoličke Crkve.”

Što se tiče Vatikanskih ugovora, naglasio je da većina država EU ima ugovore.

“Mislim da je to postignuće koje pomaže i državi, i Katoličkoj Crkvi, i drugim zajednicama. Želim naglasiti kako po tim ugovorima i sve druge vjerske zajednice imaju ista prava kao i Katolička Crkva. Ugovori znače napredak u definiranju što je čija kompetencija”, rekao je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Otkrio je i kako su u pregovorima s Vladom o financiranju katoličkih škola te da traže da “vjerske škole budu izjednačene s javnim školama da se ne bi dogodilo da građani RH koji su vjernici, a žele upisati svoju djecu u vrtiće – ne plaćaju veću cijenu od ostalih”.

“U zadnje vrijeme sve više ljudi traži da se otvaraju katolički vrtići, osnovne i srednje škole”, zaključio je Kutleša za Dnevnik HTV-a.