Tajnik Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Paul Richard Gallagher, ovih dana boravi u Zagrebu.

Tom je prilikom održao predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu pod nazivom „Dvadeset godina od ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima“.

Tijekom posjeta, Gallagher je dao ekskluzivni intervju za Hrvatski katolički radio u kojem je progovorio o raznim temama, između ostalog i o kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Odgovarajući na pitanje novinarke, je li poznat mogući datum kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, nadbiskup Gallagher izjavio je da “ne zna”, podsjetivši na rad Komisije o Stepincu, za koju je istaknuo da nije ispunila Papina očekivanja.

“Što se tiče kanonizacije svi znaju da je postojala Komisija koja je nastojala proniknuti dublje u lik blaženog kardinala Stepinca i uspostaviti zajednički dogovor oko nekih ličnosti iz Drugog svjetskog rata. Plodovi rada ove Komisije bili su, možemo reći, nedostatni. Nije postignuto ono što je Sveti Otac očekivao.”

Nadbiskup je ipak istaknuo kako je to bila “vrlo važna gesta”, koju “Srpska pravoslavna Crkva veoma cijeni”.

“Vjerujmo Svetom Ocu kojemu pripada donošenje te velike odluke. Kardinal Parolin je prošle godine rekao kako ta odluka pripada Katoličkoj Crkvi i ne ovisi o mišljenju i stavu drugih. Mislim da moramo imati to sinovsko povjerenje u Svetoga Oca koji će razlučiti i donijeti odluku kada će doći do toga čina koji je tako važan za opću Crkvu, kada će za to biti pravi trenutak.”

Nadbiskup Gallagher istaknuo je pak kako vjernici uvijek mogu “moliti, utjecati se zagovoru blaženika i slijediti njegov primjer te biti svjesni onoga čime se blaženi Stepinac uvijek odlikovao, a to je vjernost Svetom Ocu”.

“I u ovome trenutku kad ne nedostaje teškoća siguran sam da bi to bila njegova pouka i nama.”

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Bitno.net