“Najprije moram ponoviti da mi je kao čovjeku, a zatim i kao svećeniku i biskupu najiskrenije žao zbog svakog slučaja zlostavljanja. Bilo koje zlostavljanje, a osobito pedofilija, je za svaku osudu. Ako se zlostavljanje dogodi od osobe koja je crkveni službenik, onda osjećam i duboki sram jer netko, kome je dano povjerenje, to je povjerenje izigrao i iskoristio na najgori način”, rekao je, među ostalim, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon što je provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević u razgovoru za naš portal progovorio o optužbama za pedofiliju protiv njegova redovnika iz splitskog samostana sv. Frane, oglasio se i nadbiskup u čijoj dijecezi su iznesene optužbe.

Mons. Barišić je objasnio da svaki ovakav slučaj podliježe jasno definiranoj proceduri.

“Svaka nacionalna biskupska konferencija morala je sastaviti ‘Smjernice za postupanje u slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika od strane klerika’ i to dostaviti Kongregaciji za nauk vjere na odobrenje. I naša je biskupska konferencija (HBK) izradila takav dokument 2013. godine koji je, uz neznatne izmjene, odobren 21. prosinca 2015. Te smjernice su javni dokument objavljen u Službenim vijestima Hrvatske biskupske konferencije… Smjernice predviđaju upravo podnošenje prijave i neke minimalne preduvjete od kojih je prvi da prijavitelj podnese ordinariju prijavu u pisanome obliku s potpisom podnositelja prijave. Ako podnosi usmenu prijavu, prijavitelj je treba sastaviti u pisanom obliku pred kancelarom i odmah je vlastoručno predati”, rekao je nadbiskup i nastavio:

“Tijekom procedure ordinarij prikuplja iskaze žrtava i svjedoka te to prosljeđuje u Kongregaciju za nauk vjere kako bi Kongregacija mogla donijeti odgovarajuće odluke. U konkretnom splitskom slučaju nakon prijave smo poduzeli mjeru suspenzije prema osumnjičenom, a sada smo došli u fazu da je dokumentacija prikupljena, prevedena i sljedeći tjedan bi trebala biti proslijeđena preko apostolske nuncijature u Zagrebu u Rim. Napominjem da jednom pokrenuti proces nezaustavljivo teče i da nema govora o zataškavanju. Naravno, kao što smo javnost obavijestili o optužbi i procesu, isto tako ćemo je obavijestiti o daljnjim postupanjima kada dobijemo odgovor.”

Upitan kada je doznao za optužbe i sumnje protiv svećenika, nadbiskup je odgovorio:

“Prva prijava koja je došla do mene u prije navedenoj formi i u kojoj je osoba bila spremna sudjelovati u procesu je s kraja 2017. godine. Iako se nekome čini da sam trebao istoga dana zvati policiju, morao sam steći minimalnu sigurnost o vjerodostojnosti prijave jer se ovakve teške optužbe ne podnose tek tako.”

Nadbiskup je komentirao i medijske napise po kojima je već 2003. bio obaviješten o tome kako je osumnjičeni svećenik bio seksualno agresivan prema muškarcima oko sebe.

“Moram iskreno reći da se ne sjećam tko je kod mene došao 2003. godine. Iz ovoga što sam vidio u medijima radi se o osobi koja kaže da mi je iznijela tuđu, a ne vlastitu situaciju. U tom razgovoru nije se radilo o pedofiliji, ali da se radilo o osnovanoj sumnji kaznenog djela pedofilije, onda bih se sigurno sjećao razgovora i poduzeo određene radnje kao što sam to odmah učinio po saznanjima u ovom slučaju”, rekao je nadbiskup.

Mons. Barišić je rekao i kako crkvene vlasti u ovom slučaju intenzivno surađuju s policijom te je naposljetku zaključio:

“Sa žrtvama se nisam još susreo. Ja ih nemam pravo pozvati na susret. Mogu samo zamoliti da oni mene prime kako bih im se ispričao, zatražio oproštenje i pokušao dati utjehu. Nadam se i molim da do toga susreta uskoro dođe. Doista želim pred svakim prignuti glavu i moliti oprost. Naravno da ću razumjeti i one koji to možda i neće htjeti jer su njihove rane preduboke.”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Bitno.net