Prema podacima Kriznoga stožera otoka Brača, do sada su na Covid-19 pozitivne 22 osobe, dok se 70 osoba nalazi u zdravstvenom nadzoru. Danas se očekuju i prvi rezultati testiranja koja je jučer na Braču obavio županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, a uzet je bris od 92 osobe koje su ostvarile kontakt sa zaraženim osobama.

“Računajući na vaše razumijevanje glede nužnosti promjene nedavno donesene obavijesti, i to zbog stanja koje se ubrzano mijenja, dužan sam vas obavijestiti da se zbog ozbiljnosti okolnosti sa zarazom koronavirusa na Braču, sukladno biskupovu usmenom priopćenju i dopuštenju, obustavlja slavljenje misa s narodom do opoziva”, stoji u obavijesti biskupskoga vikara na Braču. Prethodno je bilo objavljeno kako će se mise slaviti s vjernicima u svim bračkim župama, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, osim u Nerežišćima, Donjem Humcu i Dračevici. Treba naglasiti kako je najveći broj oboljelih od koronavirusa upravo u Nerežišćima gdje se vratio pacijent iz splitske bolnice za kojega je utvrđeno da je pozitivan i s kojim je kontakt ostvarilo više osoba koje su zatim testirane na covid-19.

“Još jednom dolazim k vama u ime svih bračkih župnika: računajući na zdrav razum i zdravu vjeru, pozvani smo najstrožije se pridržavati važećih crkvenih i civilnih odredbi. Svi koji imalo sumnjate da ste na bilo koji način bili u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom, postujući moralna načela odgovornosti za sebe i druge, obratite se odgovornim službama kako bismo zajednički olakšali izlaz iz novonastale situacije”, poručio je biskupski vikar na Braču vlč. Huljev.

Unatoč poteškoćama i zabrinutostima koje su ove dane snašle stanovnike otoka Brača u borbi protiv koronavirusa, Bračani nisu izgubili duh, otvorenost, vedrinu i dobru volju. Jedna od potvrda optimizma je i poziv koji je stigao upravo s Brača.

U pozivu se moli otočane da večeras u 20.30 sati sa svojih balkona, terasa ili dvora zapjevaju bračku pjesmu “Jo sam Bročanin i volim Broč”.

“Zajedničkom pjesmom pokažimo snagu, jedinstvo i solidarnost našega otoka i čovjeka u ovim teškim i izazovnim trenucima za sve nas. Neka pjesma, oda našemu Braču i čovjeku, bude ohrabrenje i veliko hvala stručnim djelatnicima i službama koje se bore u suzbijanju zaraze te izraz podrške zaraženima i članovima njihovih obitelji”, stoji u pozivu otočanima koji su poznati po ljubavi prema pjesmi.

“Pošaljimo Hrvatskoj i svijetu lijepu razglednicu našega Brača i pokažimo svima da je brački čovjek kao i stijena. Pjevali smo i pljeskali zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, policajcima, Zagrebu nakon potresa… zapjevajmo sutra iz dubine srca za naš Brač i naše Bračane”, objavljeno je u pozivu Bračanima.

IKA