Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom okupilo je u petak 6. svibnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru više stotina mladih koji su dupkom ispunili prvostolnicu u dvosatnom predanju svojih molitvi i potreba Isusu u euharistiji. “Ja ću otvoriti srce i reći da volim te, jer duši mojoj toliko si potreban” geslo je tog klanjanja koje je na osobit način prvi put u tako veliko zajedništvo okupilo članove zborova mladih iz grada Zadra, ali i brojne studente, radničku mladež i sjemeništarce iz sjemeništa Zmajević.

“Taj je susret poziv svima nama da pored svih obveza i svega što nas svakodnevno zaokuplja iskoristimo priliku da budemo sami s Gospodinom. Onoga koga volimo, s njime želimo provoditi vrijeme. Koliko i na koji način provodimo vrijeme baš s Isusom? Koliko iz odnosa s njime crpimo snagu za ono što živimo i radimo? Želimo mu otvoriti svoje srce i reći da ga volimo i koliko nam je potreban. Vidim suze i osmijehe na licima, dakle, blagoslovljena je naša hvala i slava Gospodina”, rekao je Luka Kotlar, jedan od animatora klanjanja iz organizacije tog susreta koji će se ubuduće održavati svakog prvog petka u mjesecu.

Mladi su molili snagu za prihvatiti drugoga, da ih Isus nauči prihvaćati ljude, jer i on je prihvaćao one koji su se zatekli na njegovom životnom putu. U prigodnim meditacijama predavali su svoje ranjenosti, slabosti, propuštene prilike. “Želim se darovati cijeli, potpuno u Isusove ruke koje nose preko svake prepreke. Ne mogu biti sol i svjetlo ako sam tužan i plačem. Sve stavim u svoje ruke, a od tebe se udaljim. Toliko puta sam odbio tvoje rame za plakanje, pomoć i ljubav. Povlačim se u sebe i pitam se što mi nedostaje. No ti si uz mene i dalje. Ti me čekaš i podižeš. Nauči me darivati kako ti darivaš i ljubiti kako ti ljubiš”, izrekli su mladi pred Presvetim, zahvaljujući Gospodinu za jednostavnost života koju nudi u euharistiji: “Klanjamo ti se u jednostavnosti kao što je jednostavna hostija i tvoja prisutnost u njoj”.

Mladi su zahvalili Gospodinu jer prihvaća naše slabosti, grijeh i lutanja. “Pred problemom se pitam, ‘Zašto Bože ja?’ Križ mi se čini pretežak, ne želim ga prihvatiti i nositi, čini mi se da nema izlaza. Gubim vjeru da ćeš mi pomoći, prozivam te i bježim od tebe, a ti me ljubiš i pokazuješ koliko sam ti važan. Prihvaćaš ne upravo takvog, slabog. Dovoljne su ti moje suze koje vidiš kao znak da prihvaćam svoje slabosti”, rekli su mladi u razmatranju pred Presvetim na koljenima.

U polumraku katedrale, tišini osobnih predanja i prigodne pjesme, a pjevanje je predvodio zbor mladih iz župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru, na kraju klanjanja mlade je s Presvetim blagoslovio o. Franjo Kowal, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije. Sljedeće takvo klanjanje u katedrali je u petak 10. lipnja, kao zahvala za završetak akademske godine. Zadarska mladež okuplja se svake druge srijede na euharistijskom klanjanju u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru, a susret u katedrali dodatno je pokazao da je potreba za tom pobožnosti i takvim molitvenim odnosom s Gospodinom mladima osobito drago, privlačno i potrebno.

IKA