Krizmanici i kumovi koji su prošlog vikenda sudjelovali na slavljima sakramenta potvrde koja je predvodio nadbiskup Marin Srakić proći će kroz epidemiološku obradu, potvrđeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Podsjećamo, katolički prelat trenutno je hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom, ali se osjeća dobro.

Kako je danas u priopćenju objavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, mons. Srakić je “u petak na svetkovinu Srca Isusova bio na sv. misi u samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju”.

“Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima”, dodao je nadbiskup Hranić.

Prema podacima objavljenima na stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Srakić predvodio je krizmena slavlja u Soljanima i Đakovu.

Podsjećamo, u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu, gdje je nadbiskup u miru služio misu prošlog tjedna, zaraženo je 36 osoba. Zbog kontakta sa zaraženima, u samoizolaciji su nadbiskup Đuro Hranić, pomoćni biskup Ivan Ćurić te nekoliko svećenika, bogoslova i redovnica.

Također, u samoizolaciju ide i 133 djece koja su pohađala samostanski vrtić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović izjavio je za RTL Danas kako je “dobro testirati što više ljudi uključenih u ovu priču”.

“Testirat ćemo i djecu koja su bila na krizmi prošle nedjelje, jer ju je dijelio mons. Srakić. Nikoga nećemo izostaviti u testovima.”

Nadbiskup Hranić poručio je pak kako se na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo ponovno odgađa krizma u Župi Dobroga Pastira u Đakovu, ali da će “u ostalim župama sakrament potvrde prema najavljenom rasporedu podijeliti delegati koji nisu imali nikakva kontakta sa zaraženim osobama”.

Svećeničko ređenje dvojice kandidata koje se treba održati na svetkovinu sv. Petra i Pavla bit će ostvareno pod posebnim uvjetima.