kardinal-bozanic

Središnjim ekumenskim slavljem koje je u subotu, 25. siječnja u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, završena je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Slavlju su uz apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica prisustvovali i pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić i mons. dr. Ivan Šaško, te predstavnici sestrinskih kršćanskih Crkvi i zajednica – mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Jovan Pavlović; parohijski svećenik protojerej Kirko Velinski; Branko Berić, predstavnik Evangeličke luteranske crkve; Branimir Bučanović, predstavnik Reformirane kršćanske crkve; Željko Mraz, predstavnik Saveza baptističkih crkava i Danijel Berković, predstavnik Evanđeoske pentekosne crkve.

U svojoj prigodnoj homiliji kardinal Bozanić je istaknuo kako ovom inicijativom kršćani pokazuju ne samo svoju vjeru u najdublje kršćanske istine, nego i u snagu molitve koju nosi čežnja za jedinstvom Crkve.

Osvrnuo se na Pavlovo pitanje upućeno kršćanima u Korintu: „Zar je Krist razdijeljen?“, u kojem se, smatra Kardinal, može osjetiti stanovita gorčina i razočaranost. „Svi darovi i milosti, pozivi i posvećenost, umjesto da donose plod radosti, novoga života, uzajamne blizine, ostaju zanemareni, jer se u zajedništvo uvukla sebičnost, umišljenost, nadmetanje i besmislene napetosti“, kazao je Kardinal, naglašavajući da podjele među kršćanima uvijek donose trpljenje, pokazuju nedostatak ljubavi i dovode do ukočenosti.
U nastavku svoje homilije, ukazao je na važnost oslanjanja na Boga i Kristov križ koji „pročišćuje pogled na sve životne prilike i neprilike“.

Na kraju svoje homilije, Kardinal je podsjetio na riječi pape Franje o sablazni podijeljenih kršćana, čija bi uvjerljivost navještaja bila mnogo veća ako bi prevladali međusobne podjele.

„Braćo i sestre, sve ima smisla i ostvaruje se kao dobro, ako je Krist u središtu. Istina je i to da, ako Krist nije u središtu, pokazatelj je da ga vjerojatno nema ni drugdje, da je maknut, kako bi se tražio put idolatrije koji želi pobožanstveniti ljude i zemaljske stvarnosti, prolaznost i površnost“, zaključio je Kardinal svoju homiliju.

Po završetku ekumenskog slavlja, predstavnici sestrinskih kršćanskih Crkvi i zajednica izrekli su prigodne govore. „Izuzetno sam radostan da sam imao priliku sudjelovati na ovoj Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana na prijedlog kardinala Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog“, rekao je mitropolit Pavlović, te upozorio na činjenicu da ljudi današnjeg vremena žele živjeti po svojoj volji. Pritom često zaboravljaju riječi sv. Pavla: „Sve mi je slobodno, ali nije na korist“. Zaboravljaju, kako kaže Mitropolit, da je Evanđelje zakon kršćanskog života, a Krist smisao našeg postojanja.

Ekumenskom slavlju prisustvovali su i predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog mons. Zvonimir Sekelj, tajnik Povjerenstva mons. dr. Zvonimir Kurečić, te tajnik Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije o. Jura Zečević.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije