Kardinal

Eminenza Reverendissima;

predraga braćo i sestre u Kristu,

dragi Zagrepčani i hodočasnici!

Draga braćo i sestre, okupljeni smo u radosnom zajedništvu u našoj prvostolnici na slavlju svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, kojoj se obraćamo kao Zaštitnici i Utočištu u svojim nadama i tjeskobama, u svojim brigama i bolima.

Danas smo došli Majci Božjoj u pohode, kao što je ona išla svojoj rođakinji Elizabeti, da molimo njezin zagovor za sebe i za one koji trpe u tijelu ili duši, za bolesne i napuštene, obespravljene i one koji su bez posla, kao i za one koji su na bilo koji način gurnuti na rub društva. Njezinom majčinskom Srcu povjeravamo sve ljude našega grada.

Posebno nam je drago što je danas s nama uzoriti kardinal Stanisław Dziwisz, nadbiskup krakovski. Uzoriti Kardinale, u ime okupljenog naroda Božjega, u ime biskupa i svećenika, redovnika i redovnica te Kristovih vjernika laika radosna srca Vas pozdravljam i kličem dobrodošlicu.

Kardinal Dziwisz nije prvi put u našoj Domovini. Pratio je blaženog papu Ivana Pavla II. na trima pastirskim pohodima Crkvi u Hrvatskoj, od toga dvaput u Zagrebu. Bio je svjedok naše radosti kada je Ivan Pavao II., u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine, proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca, čiji se zemni ostaci nalaze u ovoj našoj prvostolnici.

Kardinal Dziwisz je rođen u Poljskoj 1939. godine. Za svećenika je zaređen 1963. godine te kao mladi svećenik postaje tajnikom krakovskog kardinala Karola Wojtiłe. Nakon izbora kardinala Wojtiłe za papu, 16. listopada 1978. godine, novi Papa je zadržao svoga osobnog Tajnika, današnjeg Predvoditelja našega slavlja, koji ostaje u toj službi tijekom svih 27 godina pontifikata Ivana Pavla II. Kardinal Dziwisz, nam na jedinstven način predstavlja blizinu i ljubav blaženoga pape Ivana Pavla II., povezujući nas istodobno s dragim poljskim narodom.

Uzoriti Kardinale, hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu.

U ovom slavlju s osobitom radošću pozdravljam i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupa đakovačko-osječkoga mons. Marina Srakića te riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, kao i biskupa banjalučkog, predsjednika BK Bosne i Hercegovine mons. Franju Komaricu i subotičkog biskupa mons. Janosa Penzesa; pozdravljam vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj mons. Jurja Jezerinca, sisačkog mons. Vladu Košića, biskupa Križevačke eparhije mons. Nikolu Kekića i bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka.

U radosti ovog slavlja sudjeluju i naši pomoćni biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, kao i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli te generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis.

Pozdravljam mnogopoštovane oce provincijale, dragu braću svećenike, dijecezanske i redovničke, posebno zagrebačke župnike, župne vikare i đakone, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice. Pozdravljam djecu i mlade, očeve i majke, naše starije i bolesne, kao i one koji nas sada prate putem radija.

Pozdravljam nazočne predstavnike gradskih vlasti, na čelu s gradonačelnikom gospodinom Milanom Bandićem, te njima i svim našim građanima čestitam Dan Grada Zagreba.

Molimo Majku Božju od Kamenitih vrata da nas zagovara na putu života.

Uzoriti kardinale Stanislave, blaženi papa Ivan Pavao II., nakon drugog pohoda Hrvatskoj u općoj audijenciji, 7. listopada 1998. godine, rekao je: »Kada se jedan narod suoči s trenucima muke i križa, vrlo snažno, kao ni u jednoj drugoj zgodi, osjeti povezanost s Kristovom Majkom te mu ona postaje znak nade i utjehe. Tako je bilo u mojoj domovini, u Poljskoj, tako je bilo i u Hrvatskoj i u svakoj drugoj kršćanskoj naciji koja je bila izložena teškim povijesnim iskušenjima«.

Stoga Vam u ovoj prigodi rado darujem lik naše zajedničke Majke, Majke Božje od Kamenitih vrata, kao znak naše uzajamne povezanosti.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit

Katedrala, 31. svibnja 2012. godine.