img_6281-2

Prvi put nakon motuproprija Summorum Pontificum Benedikta XVI., u Splitu je 21., 24. i 25. svibnja javno služena misa po izvanrednom obliku rimskog obreda, tj. tradicionalna latinska misa.

Misu je služio don Mate Bartulica, svećenik iz SAD-a (biskupija Kansas City), podrijetlom Hrvat, koji je bio u posjetu Dalmaciji.

U sva tri dana na misi je nazočilo dvjestotinjak vjernika, uglavnom mladih. Među sudionicama bilo je i nekoliko obitelji s malom djecom.

Don Mate je u propovijedima nastojao upoznati prisutne sa značajkama izvanrednog oblika rimskog obreda, kao što su univerzalnost, latinski jezik te molitvena tišina. Naglasio je da je to obred koji je formirao svece tijekom čitave povijesti Crkve kao što su bili bl. Ivan Merz, sv. Padre Pio, bl. Alojzije Stepinac i drugi.

Inače, u crkvi sv. Martina u Zagrebu se na zamolbu grupe vjernika, odlukom kardinala Josipa Bozanića, u skladu s motuproprijem pape Benedikta XVI. redovito služi misa po izvanrednom obliku rimskog obreda, nedjeljom i zapovjednim blagdanima u 11:30.

Vjernici koji žele njegovati tradicionalnu liturgiju okupili su se oko društva za promicanje tradicionalne latinske mise „Benedictus“, koje ima i svoju web-stranicu na kojoj se može naći više informacija o tradicionalnoj latinskoj misi i djelovanju društva.

Bitno.net