Foto: IKA

Zadarska nadbiskupija objavila je danas dodatna pojašnjenja u svezi slučaja don Nedjeljka Ivanova, svećenika te nadbiskupije kojem je utvrđena kaznena i moralna odgovornost za počinjenu pedofiliju.

Podsjetimo, nadbiskupija je danas objavila kako je crkveni sud koji djeluje pri njoj utvrdio da je Ivanov kriv. Nakon te objave koju je novinarima prezentirao sudski vikar Zdravko Katuša, u pojedinim medijima objavljeno je pismo nadbiskupa Želimira Puljića koje je uputio žrtvama zlostavljanja i koje možete pročitati ovdje. Osim toga pisma i tiskovne konferencije sudskog vikara, nadbiskupija je objavila i priopćenje u kojem ponavlja temeljne činjenice o slučaju don Nedjeljka Ivanova.

Međutim, komentari u medijima koji su tvrdili kako se nadbiskup “nije ispričao žrtvama” očito su Puljića potaknuli na dodatno priopćenje u kojem se, među ostalim, navodi:

„Proučivši pozorno svjedočanstva prikupljenih svjedoka i argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, suci su došli do zaključka da su sadržani bitni elementi kažnjivog djela, a to je izvanjski prekršaj zakona ili zapovijedi te velika moralna odgovornost počinitelja prekršaja. Izrečene su mu mjere koje crkveni kanoni u tom vidu predviđaju: duhovne, materijalne i moralne naravi. Don Nedjeljko nije otpušten iz kleričkog staleža jer to nije u kompetenciji domaćih crkvenih sudova, nego Kongregacije za nauk vjere“ poručio je mons. Puljić. Podsjetimo, cijeli je slučaj sada poslan na Kongregaciju koja može izreći i takvu kaznu.

Nedjeljko Ivanov, nastavlja se u priopćenju, ostaje u Svećeničkom domu gdje mu je jedino i dopušteno služiti svetu misu i ispoštovati sve odluke crkvenog suda, a nadbiskup Puljić poručuje da je jedna od naloženih odluka don Nedjeljku da se ispriča žrtvama.

„O broju žrtava ne možemo govoriti jer su zaštićene privatnošću, osim onih koji su se javno očitovali. Žrtvama nije zabranjeno da o tome govore policiji i onima koji su zaduženi da se stvari procesuiraju. Nadbiskupija je sa svoje strane to odmah učinila, kao i kad je crkveni proces priveden kraju poslala je službenu obavijest o završetku upravno-kaznenog postupka“ poručuje mons. Puljić.

U pismu sam pohvalio svjedoke što su se svojim svjedočenjem uključili u borbu za obranu ljudskoga dostojanstva, poručio je nadbiskup  

U priopćenju se navodi i da je nadbiskup Puljić je o procesu najprije izvijestio svećenike na ovogodišnjoj godišnjoj skupštini u srijedu 19. veljače održanoj u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’. U pismu osobama koje su dale svoje svjedočanstvo, nadbiskup je informirao o završetku procesa, a na kraju pisma u duhu Vatikanske odluke o ‘nultoj toleranciji’ u takvim slučajevima rekao kako Crkva nastavlja mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra.

„Jasno je da mi je kao i svakom vjerniku u Nadbiskupiji žao što su se takve stvari dogodile. Zato sam pohvalio svjedoke što su se svojim izjavama i svjedočenjem uključili u taj proces borbe za obranu ljudskoga dostojanstva. Osobito u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni“ napisao je mons. Puljić u priopćenju.

Podsjetimo, danas je objavljeno i kako je civilni kazneni postupak protiv don Ivanova obustavljen jer je ušao u zastaru nakon što je od zločina prošlo više od 15 godina.

G. An. | Bitno.net