Na današnji je dan 2000. godine, nakon duge i sjajne karijere, u 78. godini života u riječkoj bolnici preminuo Ivo Robić – slavni “Mister Morgen”. On i njegova dugogodišnja supruga Marta nisu imali djece, pa je Ivo tri dana prije smrti, na bolesničkoj postelji napisao oporuku kojom je svoju kuću u Ičićima darovao tadašnjoj Riječko-senjskoj nadbiskupiji. Kuća je u ono vrijeme procijenjena na oko milijun njemačkih maraka, stoga su Robićeva braća pokušala poništiti oporuku. Ipak, Crkva je na kraju dobila kuću i preuredila je u kapelu sv. Ivana od Boga, znamenitog sveca čiji se dan slavio upravo na dan prije Robićeve smrti.

Radove na uređenju kapele vodio je Đuro Puškarić, tadašnji župnik u Ičićima, a blagoslovio ju je 16. studenoga 2003. godine, riječki nadbiskup i metropolita Ivan Devčić. U proslavi je sudjelovalo i osam redovnika Bolničkog reda Milosrdne braće sv. Ivana od Boga iz Graza, koji su sa sobom donijeti relikvije svetca. Oltarnu sliku naslikao je Franjo Ferenčak, akademski slikar iz Vrbovskog, a u dvorištu pred zgradom postavljen je tri metra visoki križ, piše Goran Moravček.

Sv. Ivan od Boga zadužio je Europu svojom skrbi prema bolesnicima. Naime, nakon što je sam proživio teška iskustva u jednoj ustanovi, taj je svetac osnovao bolnički red Milosrdne braće posvećen boljoj njezi bolesnika. Papa Pio XI. prigodom 400. obljetnice svečeve smrti, ovako je pisao o njemu: “Bio je najsjajniji primjer izvanredne pokore i prezira samoga sebe, promatranja božanskih stvari, krajnjeg siromaštva i savršene poslušnosti, bio je najčistije zrcalo ljubavi za dobro duša i bolesnih tjelesa. Veliko socijalno svečevo djelovanje za najpotrebitije i najzapuštenije slojeve ljudi izviralo je iz njegova životnog načela “Više vrijedi jedna duša nego sve blago ovoga svijeta!”Smrću Ivana od Boga njegovo djelo nije propalo. Braća od bolesnika ili Milosrdna braća osnovala su i nekoliko drugih bolnica. Papa Pio V. dao im je godine 1572. poseban habit te odredio da žive prema pravilima sv. Augustina. Već 1648. red je brojao u Španjolskoj oko 80 bolnica. Kasnije su došli i u Zagreb, gdje su dugo godina vodili bolnicu. Red djeluje i danas, ali zbog nestašice zvanja, dakako, uz velike poteškoće. Više o djelovanju Milosrdne braće pročitajte u članku Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga.

Ivo Robić, piše Enciklopedija.hr, rodio se u Garešnici, 29. siječnja 1923. godine. Glazbu je učio u Zagrebu, skladati je počeo 1946., snimati ploče 1949., a od 1954. nastupao je koncertno i na festivalima zabavne glazbe. Robić je dugi niz godina bio najuspješniji hrvatski interpret zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu. U osnovi njegova uspjeha ugodan je i kultiviran baritonski glas, uzorna dikcija te smiren i ozbiljan pristup interpretaciji. Svjetski uspjeh je postigao 1960. izvedbom pjesme Sutra (Morgen), za kojom je slijedila slična uspješnica Sedamnaestogodišnjoj. Na temelju tih uspjeha gostovao je u prestižnom američkom televizijskom programu Perry Como Show i u mnogobrojnim drugim spektaklima u Europi. Snimio je velik broj ploča za tvrtke Jugoton, Supraphon, Polydor, Laurie i dr. U skladbama je njegovao pretežito mediteranski ugođaj, a najuspješnije su među njima Samo jednom se ljubi, Srce, laku noć, Moje plavo more i dr.