Inicijativa ProLife iza koje stoji nekoliko udruga danas je Ustavnom sudu predala dopunu originalne tužbe o neustavnosti “Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, kojim je reguliran pobačaj u Republici Hrvatskoj, a koji je donesen još u vrijeme komunističke Jugoslavije.

Inicijativa koju su ovom prilikom predstavljali Vice Batarelo i Luka Popov iz Zaklade Vigilare, Katarina Kovačevićpredsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, te odvjetnik Mario Vojvodić, predala je Službenu dopunu na 119 stranica koja sadrži proširenu bioetičku, pravnu i medicinsku analizu uglednih stručnjaka.

Održavši kratku konferenciju za medije ispred ulaza u Ustavni sud iz inicijative su poručili kako ovime “završava prva faza u borbi za nerođeni život u Hrvatskoj”.

“Ta faza je konačno priznanje da je sadašnji tzv. Zakon o abortusu u neskladu s vrednotama hrvatskog Ustava, napose članka 21.”, poručio je Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, nadodavši kako sada započinje druga faza ove borbe koja uključuje dva segmenta: stručno legislativno lobiranje za novi zakon koji će štititi nerođeni ljudski život te konkretna pomoć ženama koje iz ekonomskih ili socijalnih razloga misle da ne mogu roditi svoje dijete.

“Ovo potonje opće je društvena odgovornost u koju pozivamo sve da se uključe kako bi trudne žene znale da imaju alternativu i društvenu podršku za sebe i svoje dijete”, zaključio je Batarelo.

Katarina Kovačević naglasila je pak kako je predaja dopune ustavne tužbe u vezi tzv. Zakona o abortusu “čin borbe za svaku trudnu ženu, svaku majku i za djecu prema načelu dostojanstva za život čovjeka”.

Odvjetnik Mario Vojvodić podsjetio je kako se iz podneska četiriju medicinskih fakulteta u Hrvatskoj, koji su na traženje Ustavnoga suda još 2009. dostavili istom sudu svoje mišljenje, nedvojbeno vidi da je medicinska struka odredila i definirala početak ljudskog života u trenutku spajanja muških i ženskih spolnih stanica, tj. začeća.

Vojvodić je također nadodao kako se u nadolazećem razdoblju očekuje izrada još niza pravnih ekspertiza koje će biti također dostavljene Ustavnom sudu upravo s ciljem da se ustavnim sucima pomogne oko donošenja svojega pravorijeka.

Uskoro je uslijedila i reakcija feminističkih udruga. Tako je u izjavi za Tportal, Nataša Bijelić, koordinatorica udruge CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), poručila kako je riječ o “brutalnoj manipulaciji i nametanju klerikalnog stava uz pobačaj te napadu na pravo žene da donosi odluke o svojem tijelu, i to u maniri uvezenih američkih anti-choice kampanja”.

“Pitam se što je sljedeće? Možemo li očekivati napade i ubojstva liječnika s obzirom na to da se krenulo s ovakvom kampanjom?” zavapila je Bijelić.

Tino Krvavica | Bitno.net