Hrvatske nogometaše često ćemo vidjeti kako tijekom utakmice čine znak križa, bilo prilikom ulaska na teren ili nekog pogotka.

Kod nekih se radi o običaju, kod drugih čak i o praznovjerju, no ima onih koji će vjeru posvjedočiti javno i van stadiona (vidi OVDJE, OVDJE, OVDJE ili OVDJE).

Dapače, hrvatski su nogometaši (i izbornik Zlatko Dalić) čak bili tema nekih od vodećih stranih katoličkih medija.

Ovog puta vijest dana su četvorica naših nogometaša koji svoj kruh zarađuju igrajući za dva najveća škotska kluba, Celtic i Rangers.

Tako je škotsko izdanje novina The Sun objavilo tekst pod naslovom: “Zvijezda Rangersa Barišić ide u crkvu s prijateljima iz Celtica, Šimunovićem i Benkovićem”.

Naime, The Sun je preveo dio intervjua Borne Barišića, lijevog beka Rangersa, za Sportske novosti u kojem je progovorio kako provodi vrijeme sa svojim sunarodnjacima: Nikolom Katićem s kojim zajedno brani boje Rangersa te Filipom Benkovićem i Jozom Šimunovićem iz suparničkog Celtica.

Upitan druži li se “s ostalim Hrvatima u Glasgowu” (grada iz kojeg dolaze oba kluba, op. a.) Barišić je odgovorio:

“S Katićem sam svaki dan, a s Benkovićem i Šimunovićem također znam otići na ručak ili večeru. Nedjeljom idemo na misu, navečer u 21 sati, u katoličku crkvu. Pomolimo se, podružimo…”

Ono što daje poseban ton priči je dugogodišnje rivalstvo koje vlada između dvaju klubova, katoličkog Celtica i protestantskog Rangersa.

Povijest sukoba između tih momčadi i njihovih navijača duga je i kompleksna te je osim po religijskom podijeljena i po nacionalnom (Celtic većinom podržavaju škotski građani irskog podrijetla) te političkom ključu, a nakon međusobnih utakmica (najvećeg derbija škotskog nogometa koji se zove “Old Firm”) znalo je biti i ljudskih žrtava.

Unatoč političkim i društvenim promjenama (veći broj “miješanih” brakova, sekularizacija), podijeljenosti između navijača i dalje su velike (što se, uostalom, može vidjeti i u komentarima ispod članka u škotskom izdanju The Suna).

U takvom ambijentu, hrvatski nogometaši iz suparničkih klubova, koji zajedno nedjeljom odlaze na misu, predstavljaju vrijedan simbol zajedništva.

Tino Krvavica | Bitno.net