Biskup Josip Mrzljak, predsjednik hrvatskog Caritasa, ukratko je predstavio djelovanje Hrvatskog Caritasa kroz povijest,  istaknuvši njegovu važnu ulogu kao središnje karitativne ustanove HBK te funkciju krovne karitativne organizacije HBK, koja već 25 godina, u zajedništvu i suradnji s nad/biskupijskim i župnim Caritasima, pomaže ljude u potrebi. „Mi nismo samo neka socijalna ustanova, da pomažemo na materijalnom planu, nego želimo biti blizu čovjeku, svakome čovjeku”, istaknuo je mons. Mrzljak.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina pozvao je nazočne na svečanu proslavu 25. obljetnice u subotu 24. studenoga 2018. u Veliku dvoranu „Zvonimir“  Doma Hrvatske vojske, uz prigodni program i svečani koncert na kojem će nastupiti Zbor ‘Izvor’, Klapa ‘Sveti Juraj’ Hrvatske ratne mornarice i Kvartet Rucner. Mons. Svalina ujedno je predstavio tradicionalne akcije Hrvatskog Caritasa,  Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti.

Na treću adventsku nedjelju, “Nedjelju Caritasa”, i ove će se godine, odlukom naših biskupa, u svim župama prikupljati novčana sredstva za naše karitativne ustanove i službe, koje, od župne, preko nad/biskupijske do nacionalne razine, tijekom cijele godine skrbe za naše siromašne, bližnje, pojedince i obitelji u potrebi. Ovogodišnja Nedjelja Caritasa biti će obilježena 16. prosinca pod geslom ‘Podijeli s onima koji nemaju’.

„Na Nedjelju Caritasa na poseban način želimo senzibilizirati crkvenu i opću javnost, sve ljude dobre volje da se molitvom i konkretnim djelima milosrđa uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka ili most prema onima koji su u potrebama”, istaknuo je mons. Svalina.

Ovogodišnja akcija Za 1000 radosti odvija se pod geslom „Pomažemo zajedno“, kroz koju nastojimo da neprocjenjivo iskustvo darivanja i međusobnog pomaganja prožme sve pore hrvatskoga društva. Akcija se provodi u zajedništvu sa nad/biskupijskim i župnim caritasima, tvrtkama, udrugama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te prigodnom prodajom narukvica u školama.

U akciju se građani mogu uključiti i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen), novčanim uplatama  na žiro–račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 7-18 ili on-line uplatama putem www.caritas.hr Dio ovogodišnje akcije bit će i nezaobilazna prodaja božićnih drvaca na središnjem zagrebačkom trgu, 15. prosinca 2018. godine.

Središnje euharistijsko slavlje, kojim će ujedno i završiti program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa bit će u Crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u  nedjelju 16. prosinca, na Nedjelju Caritasa, a predvodit će ga predsjednik HC biskup Mrzljak u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, Đakovačko-osječkim nadbiskupom, i  uz izravni televizijski prijenos u programu HTV1 a radijski u programu HKR-a.

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa upoznala je nazočne s razvojem sustava E-Caritas. Posljednje dvije godine razvija se informatički sustav koji ima za svrhu ujednačiti, digitalizirati i osuvremeniti radne procese u pružanju socijalnih i karitativnih usluga u mreži Caritasa i na nacionalnoj razini, kao i opće administrativno, statističko i izvještajno poslovanje.

Informacijski sustav E-Caritas napravljen je po mjeri korisnika. Veći dio procesa napravljen je prema primjeru djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, najvećeg i najrazvijenijega nadbiskupijskog Caritasa,  čiji su djelatnici proteklih godinu dana testirali sustav. Kompletan sustav bit će pušten u rad  1. siječnja 2019. godine i obuhvatit će praćenje svih usluga smještaja različitih kategorija korisnika sustava socijalne skrbi, urudžbeni zapisnik te projektno financijsko planiranje, praćenje i izvještavanje.

Njegova osobitost je usmjerenost na profile korisnika ali pregled broja pruženih socijalnih i karitativnih usluga i servisa koji su kroz analitičke module dostupni u realnom vremenu.

„Prema dosadašnjim iskustvima u fazi testiranja sustava na razini mreže nad/biskupijskih Caritasa vidljivo je da će njegovo korištenje  omogućiti  visoku razinu standardizaciju rada, veću brzinu djelovanja, pravedniju raspodjelu pomoći te dinamički prikaz pruženih usluga u određenom vremenskom razdoblju.

U konačnici, oni koji su središtu djelovanja Caritasa – svi ljudi u potrebi koji primaju pomoć kroz mrežu Caritasa – dobit će bolju, bržu i efikasniju uslugu.

Informatički sustav E-Caritas dar je Hrvatskog Caritasa mreži sa željom da često neprepoznati rad Caritasa kroz institucionalne oblike zbrinjavanja socijalno ugroženih, marginaliziranih i nevidljivih skupina koje trebaju pomoć, a ostvaruju se na razini nad/biskupijskih Caritasa, bude prepoznatljiviji i dostupniji crkvenoj i općoj javnosti.  Sustav je razvila tvrtka CodeClick d.o.o. čijem timu Hrvatski Caritas zahvaljuje na velikom trudu uloženom u razvoj.

Nadamo se da će sustav s vremenom zaživjeti u prikladnom obliku na razini evidentiranja karitativne pomoći koja se kroz djelovanje župnih Caritasa i volontera odvija u našoj bazi, a s vremenom možda prerasti i u sustav evidentiranja cjelokupne pomoći kojom Crkva doprinosi pojedincima, skupinama i ustanovama diljem Hrvatske“, izjavila je gđa Borko.

IKA | Bitno.net