Hod za život u glavnom gradu Hrvatske održat će se zadnju subotu u mjesecu lipnju, potvrđeno je na današnjoj konferencije za medije.

“Želimo sve obavijestiti da će se u subotu 27. lipnja 2020., održati 5. po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u Zagrebu, u specifičnim okolnostima nakon pandemije korona virusa,“ rekla je Andreja Kotnik, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu.

Kotnik tvrdi i kako je velik broj građana tražio da se događaj održi u lipnju.

Na konferencije je otkrivena ruta Hoda koji će krenuti od Trga Republike Hrvatske te preko Frankopanske, Ilice i Praške ulice doći do Zrinjevca gdje će biti održan prigodan program.

Okupljanje počinje u 10h, a geslo ovogodišnjega Hoda za život glasi: “Za zaštitu svakoga života – bez diskriminacije!”

„Ovo je vrijeme da svi posvijestimo da smo kao građani suodgovorni kako se društvo, zakoni, politika.. odnose prema zaštiti najslabijih od samoga početka njihova života, od začeća, do prirodne smrti, jer svi prolazimo kroz tu fazu“, rekla je Kotnik.

Luka Hudinčec, koordinator za Zagreb, dodao je kako će se Hod za život ove godine održati u čak osam hrvatskih gradova. Uz glavni grad te Osijek, Zadar, Split i Rijeku uključuju se još Imotski, Sisak i Slavonski Brod.

Hudinčec je rekao da će koordinatori gradova u kojima je planiran Hod sami odlučiti kada je najbolje organizirati Hod za život u svome gradu.

“Sisak će to učiniti, 20. lipnja, a Rijeka isti dan kao i Zagreb 27. lipnja. Ostali gradovi to će učiniti tijekom ljeta ili na jesen. Nadamo se da ćemo slijedeće godine vratiti tradicionalnom terminu u svibnju”, dodao je.

Hudinčec je istaknuo da Hodom za život podsjećaju sve odgovorne da život počinje začećem i da bez diskriminacije svi zaslužuju život: siromašni, bogati, oni s više i manje obrazovanja, naši djedovi i bake, a osobito oni najslabiji – nerođeni.