Zbog nove zdravstvene situacije koja uključuje širenje zaraze koronavirusom na ovogodišnjem Hodu za život u Rijeci koji će se održati u subotu 27. lipnja očekuje se manji broj sudionika, javljaju iz udruge Malaika.

“Zahvalni smo svim hodačima iz prijašnjih godina koji će morati odustati od svog dolaska zbog savjesti i odgovornosti jer pripadaju rizičnim skupinama, a sve promatrano u povezanosti s trenutnim informacijama o širenju COVID-19. Manji broj onih koji će se odazvati, molimo da učine sve po svojoj savjesti kako bi se zaštitili – održavaju razmake i stave zaštitne maske.”

“Epidemiolozi nam povezano s događajem, ali i općenito, sugeriraju i najavljuju da slijedi jedan period u kojem ćemo morati naučiti prihvaćati modele življenja u suživotu s koronom. Trenutni savjeti su da se ide prema tzv. ‘švicarskom modelu’, po kojem svaki pojedinac nosi odgovornost sam za sebe i postupa po vlastitoj savjesti, stoga odgovornost za druge ne može imati jedna osoba ili organizacija”, stoji u priopćenju.

Iz Malaike su potvrdili kako od strane Stožera, MUP-a i Grada Rijeke trenutno nemaju naputak o zabrani događaja.

“Napominjemo da Hod za život ni na koga ne stavlja prisilu dolaska objavom da se ide k realizaciji, već otvoren izbor koji će morati biti vlastita odluka svakog potencijalnog hodača. Sigurnost po zdravlje hodača svakako mora biti na prvom mjestu. Apeliramo da svatko ponaosob misli na svoje zdravlje i donese vlastitu odgovornu odluku.”

Dodajmo kako će se događaj uživo prenositi putem Facebook stranice Hod za život – Rijeka.