Iz Hoda za život optužili su zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je povukao već ranije donesenu odluku Gradskog ureda za prostorno uređenje o podizanju zastava. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Jučer nakon održane konferencije za medije na kojoj su koordinatori Hoda za život u Zagrebu najavili da će se, kao i prethodnih godina, u Zagrebu od danas, 12. svibnja, zavijoriti zastave Hoda za život, gradonačelnik Tomašević je intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava. Izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića.

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14.4.2022.  istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje 10 zastava u periodu 12.5. – 16.5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12.5. – 21.5. na ostalim lokacijama u širem centru grada.

Iz Grada su nas informirali da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana izdano pozitivno mišljenje.

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od grada određenoj proceduri.

Ova samovolja gradonačelnika Tomaševića ilustrira nepoštivanje procedura i nadležnosti, rušenje demokratskih standarda grada Zagreba i diskriminiranje svih onih građana Zagreba s čijim se stavovima i aktivnostima g. Tomašević ne slaže.

Ovo nasilno nametanje svjetonazora vezano za zastave, vidljivo je, na žalost i u stalnim napadima na pravo liječnika na priziv savjesti u bolnici Sv. Duh te zloupotrebi bolesti 6-mjesečne bebe Grge za promicanje usmrćivanja nerođene djece, feticida i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun.