Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Miroslav Vidović, komentirao je potez svećenika koji je okupio vjernike pred crkvom u splitskom predgrađu, rekavši kako to ne smatra udarnom viješću.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, Vidović je poručio:

„Ne bih rekao da je on udarna vijest. Udarna vijest je blagdan Cvjetnice. Mi smo svim svećenicima poslali detaljne upute. Don Josip ima svoje razloge zašto se oglušio, mi ćemo učiniti sve da se to ne ponavlja.”

Podsjećamo, don Josip Delaš, župnik u splitskom predgrađu Sirobuja, potvrdio je jučer da je pozvao vjernike da sudjeluju na misi za blagdan Cvjetnice.

„Ja sam pozvao vjernike na današnju misu u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sirobuji i uvijek ću pozivati da dođu oni koji mogu”, izjavio je. Župnik je dodao kako smatra da vjernici u crkvi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra.

“Danas se ispred crkve uoči predviđenog početka mise bilo okupilo više desetaka vjernika, ali oni nisu ušli u crkvu jer ih je policija u tomu onemogućila”, dodao je župnik.

Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske za T-portal je jučer prijepodne izjavila kako su policijski službenici intervenirali ispred crkve, odnosno podsjećali građane da je na snazi Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja te da su oni to poštovali i razilazili se.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, mons. Vidović je ustvrdio kako su se svećenici u obredima na blagdan Cvjetnice pridržavali uputa Stožera dodavši kako su i svećenicima i vjernicima izdane upute da se obredi u četvrtak i petak održavaju bez naroda.

„Pozivam vjernike da ne nasjedaju i da ne idu u crkvu i poštuju obrede koji će se odvijati u zatvorenim crkvama u nešto skromnijem izdanju. Uvest ćemo i novu molitvu za sve žrtve koronavirusa. Na sam Uskrs će slavlja biti ponovno bez naroda, ali vjerujem da će svećenici pokazati svoju kreativnost“, kaže Vidović.

„Budite hrabri i ostanite doma“, poručio je msgr. vjernicima.

Hrvatska biskupska konferencija još je 19. ožujka donijela odredbu prema kojoj se, u skladu s mjerama Stožera civilne zaštite RH, HZJZ-a i Ministarstva zdravstva, do daljnjega otkazuju svete mise.

Konkretno, u dokumentu pod naslovom “Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19″ piše da se „svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima“.

Tino Krvavica | Bitno.net