Velika većina hrvatskih biskupija objavila je posebne smjernice za proslavu Velikog tjedna te informacije o odgodi ili otkazivanju sakramenta Prve pričesti i Potvrde.

S obzirom da se priopćenja razlikuju u nijansama, odlučili smo na jednom mjestu donijeti linkove na odluke biskupija (kako biste lakše pronašli odluku crkvene teritorijalne vlasti kojoj pripadate), uz posebno napisane informacije za održavanje obreda prve pričesti i krizme.

Prijenose obreda Velikog tjedna na internetu, televiziji i radiju možete pronaći OVDJE.

Zagrebačka nadbiskupija

“Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum. Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti”, stoji u smjernicama Zagrebačke nadbiskupije koje detaljno možete pročitati OVDJE.

Splitsko-makarska nadbiskupija

“Savjetovavši se s biskupima Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenta potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine”, poručio je nadbiskup Barišić. Smjernice za Veliki tjedan možete pročitati OVDJE.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

“Podjela sakramenata kršćanske inicijacije, koja je bila predviđena za uskrsno bdjenje, za sada je odgođena. Jednako tako izvan snage stavljamo ranije objavljeni raspored krizmenih slavlja po župama na području naše Nadbiskupije. No, župnici ne trebaju ponovno prijavljivati krizmeno slavlje u svojoj župi, nego će Nadbiskupski ordinarijat pratiti daljnji razvoj situacije te će na vrijeme napraviti i svim ranije prijavljenim župama dostaviti nove termine i novi raspored krizmenih slavlja na nadbiskupijskoj razini. Nadamo se da ćemo krizme moći slaviti, ako ne prije, od druge polovine rujna do konca studenoga ove godine. Sve župne katehete, stoga, molimo da i u ovim okolnostima, koristeći sredstva društvene komunikacije, budu u kontaktu s kandidatima za sakramente te da organiziraju pripravu i župnu katehezu na najbolji mogući način”, stoji u smjernicama. Pismo nadbiskupa Hranića u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Riječka nadbiskupija

“Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja u travnju odgađaju za novi datum. A za svibanj bit ćete na vrijeme obaviješteni. Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti”, objavljeno je na stranicama Riječke nadbiskupije, a priopćenje nadbiskupa Devčića možete pročitati OVDJE.

Šibenska biskupija

“Savjetovavši se s biskupima Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenta potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju. Svi dogovoreni termini su otkazani. Kako se situacija bude mijenjala učinit ćemo novi raspored prema novim okolnostima. Za sada, ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine. Napominjem da se ova odluka može promijeniti u koliko bi se promijenile okolnosti“, javlja Šibenska biskupija. Detaljne upute pročitajte OVDJE.

Sisačka biskupija

“Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi slavlja sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum“, napisao je biskup Košić čije priopćenje u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Porečka i Pulska biskupija

“Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, smatramo razboritim otkazati sve krizme koje su bile predviđene za travanj, ostale krizme koje su predviđene u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju situacije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni”, stoji u pismu objavljenom na stranicama Porečke i Pulske biskupije. Detaljne informacije za Veliki tjedan možete pročitati OVDJE.

Dubrovačka biskupija

U pismu svećenicima dubrovački je biskup priopćio odluku „da se u ovoj pastoralnoj godini otkazuju sve predviđene krizme i u svim terminima“, javljeno je iz Dubrovačke biskupije. Što se tiče prvopričesničkih slavlja odluka o njihovom otkazivanju ili eventualnoj odgodi se prepušta župnicima da oni to naprave u dogovoru s pastoralnim vijećima i roditeljima.

Hvarska biskupija

“Slavlja prve pričesti će se upriličiti kad bude moguće, a podjela sakramenta potvrde dogovorit će se naknadno”, stoji u pismu biskupa Palića od 20. ožujka.

Varaždinska biskupija

“Što se tiče ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i krizme, razumijete i sami da je teško bilo što predvidjeti. Što se tiče podjeljivanja krizme, načelno možemo odrediti da će termini biti vezani uz povratak djece u škole, tako da ostavimo barem period od dva tjedna od tog trenutka kako biste imali vremena za neposrednu pripremu. Sve ćemo činiti u dogovoru s vama, a vi s roditeljima, kako bismo barem slijedili planirani raspored, a za preskočene termine naknadno se dogovorili”, napisao je biskup Radoš u pismu svećenicima od 22. ožujka. Informacije o obredima za Veliki tjedan možete pročitati OVDJE.

Požeška biskupija

Termini krizmi i prvih pričesti bit će utvrđeni naknadno. Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna možete pronaći OVDJE

Bjelovarsko-križevačka biskupija

Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna možete pronaći OVDJE.

Gospićko-senjska biskupija

Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna možete pronaći OVDJE.

Zadarska nadbiskupija

Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna možete pronaći OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net