Nakon što je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u svojoj božićnoj homiliji upozorio na mentalitet „koji se očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji”, odnosno nametanjem koncepta u kojem “obitelj može biti ‘dvije mame’ ili ‘dva tate'”, na njegove riječi reagirale su gay udruge.

Udruga Dugine obitelji koja se bavi promoviranjem ideje da u istospolnim zajednicama djeca mogu biti jednako dobro odgojena kao u heteroseksualnim te navodnim znanstvenim pokrićem te tvrdnje poslala je nadbiskupu knjigu “Ja nisam gej mama, ja sam mama” i dodatno pismo. U tom pismu kao i medijskim napisima tvrde kako nadbiskupova propovijed nije u skladu s riječima i stajalištima pape Franje.

Nadbiskup im je odgovorio. Kako je objavila stranica Splitsko-makarske nadbiskupije:

“Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je početkom ove godine pismo i dar – knjigu „Ja nisam gej mama, ja sam mama“ koje su mu uputili Koordinacijski odbor „Dugina obitelj“.

Ta Koordinacija je u medijima najavila da će tu knjigu poslati nadbiskupu Barišiću kao reakciju na njegovu božićnu propovijed. Nadbiskup Barišić je pisanim putem zahvalio na pismu i daru, poželio je blagoslovljenu novu godinu svim članovima Koordinacije, te uzvratio svojim darom – apostolskom pobudnicom pape Franje „Amoris laetitia“ (Radost ljubavi) koja iznosi cjelovit nauk Katoličke Crkve i pape Franje o braku i obitelji.”

Bitno.net