Sudionici Hoda za život u Osijeku okupili su se na Trgu Presvetoga Trojstva u osječkoj Tvrđi te uz pjesmu, smijeh, šarene majice, balone te plakate s prolife porukama formirali kolonu koja je pošla prema središtu grada – Trgu Ante Starčevića.

Mlade majke i očevi s djecom, bake i djedovi s unucima te mladi inače aktivni u različitim udrugama, svećenici, redovnici i redovnice, vjeroučitelji te ostali građani različitih životnih dobi hodali su kako bi svima poručili: ljudski život počinje začećem, Hrvatska treba biti zemlja u kojoj će se ljudski život štititi od samoga početka; svaki ljudski život je vrijedan.

Po dolasku na Trg Ante Starčevića kolonu je dočekao tamburaški sastav „Žitna polja“ pjesmom „Moja Domovina“, a za glazbeni program zadužen je bio Stjepan Jeršek Štef. Pozdravljajući okupljene, koordinatorica Hoda za život u Osijeku supruga, majka i profesorica Lidija Blagojević naglasila je da spajanjem muške i ženske spolne stanice nastaje autentično, neponovljivo ljudsko biće čije srce kuca od 18 dana. Nazočni su mogli čuti snimljene otkucaje srca nerođenoga djeteta, a Blagojević je zatim poručila: „Želimo Hrvatsku u kojoj se neće zaustavljati otkucaji ljudskoga srca, želimo zakon koji će štitit život od samog njegova začeća, želimo Hrvatsku u kojoj djedovi i bake ne moraju brinuti za svoju egzistenciju, Hrvatsku u kojoj majke, posebno samohrane, imaju fleksibilno radno vrijeme, Hrvatsku u kojoj će svi biti pošteno plaćeni za svoj rad.“

Da ljudski život počinje začećem potvrdila je majka četvero djece, liječnica pedijatrica u osječkom KBC-u Jadranka Arambašić. Naglasila je kako pri začeću nastaje neponovljivi ljudski život s jedinstvenim genetskim kodom, spolnim, tjelesnim i duhovnim obilježjima. Novi ljudski život ima svoj vlastiti ritam i dinamiku, određen je genetskim kodom oba roditelja, ali ipak je različit. Nakon 18 dana formira se srce i krvotok te ubrzo kreću otkucaji ljudskoga srca i tu se oblikuju osnove brojnih organa. U 5. tjednu u embriju se razvijaju organi dišnog, mokraćnog, probavnog, gastrointestinalnog sustava i osnove mozga i srca, tek u šestom tjednu većina majki sazna za trudnoću – a do tada su se organi već formirali. Pedijatrica Arambašić poručila je i kako obitelji s više djece ne smiju biti predmet podsmjeha nego pozitivan uzor svim drugim obiteljima te je dijeleći svoje iskustvo majčinstva rekla: „Rođenje novog bića najveći je blagoslov koji jedna obitelj može doživjeti – treba ga prihvatiti s velikom ljubavlju i odgovornošću.“

Ivona i Nenad Šikman iz Zagreba podijelili su svoje životno iskustvo suočavanja s neplodnošću te posvajanja sina Leona, kao i pokretanje What´s up grupe koju sada čine 123 obitelji i 170 posvojene djece, svi okupljeni u udrugu „Josipove obitelji“. „Naša dijagnoza neplodnosti nas je jedno vrijeme boljela, ali nas je i potaknula da se probudimo, da otvorimo tu našu odluku s posvajanjem kojom smo očuvali novi život“, istaknula je Ivona i nastavila: „Promišljajući o ovom Hodu kojemu je jedinstvenost upravo samo začeće, spoznala sam da mi, obitelji posvajatelja i udomitelja, zaista pripadamo ovdje jer smo oni koji odgajaju za život. Prva pobijeđena bitka bila je kada je jedna žena ipak odlučila roditi. Nije mogla, nije znala skrbiti za dijete, ali je darovala svijetu jednog malog borca i nas kao suborce u njegovu životu. Najvrijednije od svega je što se taj život nastavlja, a ne prekida. Mi možda život nismo stvorili, ali smo ga prihvatili i na taj način se inačica riječi neplodnost briše iz naših života jer mi umnažamo sjeme plodnosti koje je posijano kroz našu malu obitelj. Bitna poruka koju mi iskrenim srcem svjedočimo jest kako je ljubav prema našem djetetu ista kao da smo ga rodili jer posvajanje jest rađanje – možda ne po tijelu, ali da u srcu.“

Nazočnima se obratila i mlada obitelj Župan iz Osijeka koju čine Kristina i Ivan, roditelji četvero djece – Rite, Franke, Jakova i Tome. „Uključeni smo u Hod za život u Osijeku od samoga početka i važno nam je kroz Hod za život pokazati kakvo društvo želimo graditi kroz svoj rad, volontiranje i podizanje svoje obitelji, rekla je Kristina naglašavajući kako su odlučili ostati u Hrvatskoj, predivnoj plodnoj Slavoniji i žele da njihova djeca ovdje odrastaju. „Svjesni smo da su djeca naše najveće blago, otvoreni smo prema životu, želimo Hrvatsku i Slavoniju koja brani i štiti život, koja ulaže u mlade obitelji, potiče poduzetnički duh, obiteljske tvrtke. Želimo ohrabriti mlade obitelji da se ne boje života jer život je prekrasan, život su naša djeca i oni su jedini naša prava budućnost“, poručila je obitelj Župan zaključujući svoje obraćanje stihovima slavonskog bećarca: „Nije gazda tko ima dvore, već tko ima kćeri i sinove“.

I Zadar je hodao za život

Okupljanje sudionika Hoda za život u Zadru počelo je u Perivoju hrvatskih redarstvenika, nastavilo se prijelazom preko zadarskog mosta na poluotok, prolaskom Narodnim trgom i središnjom gradskom ulicom, Kalelargom do Foruma, gdje je održan prigodni program.

Već osam godina u Hrvatskoj tim miroljubivim hodom, koji je u Zadru održan treći put, sve generacije ljudi daju podršku nerođenima te se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.

Tvrtko Krpina, glavni koordinator Hoda za život u Zadru poručio je da istina koja se ističe Hodom za život, a to je da život počinje začećem, nije istina „koja neumoljivo kori, nego ona koja srdačno ljubi. Bez obzira koliko će je nekim ljudima biti teško čuti, želim da znate da je moja intencija u ljubavi, dobronamjerna, s razumijevanjem, a ne s gnjevom. Jer ljubav se ne raduje nepravdi, a raduje se istini. Istina je, barem što se ove teme tiče, vrlo jasna. Život počinje začećem! I to zna svaki medicinski fakultet u Hrvatskoj, to zna svaka knjiga iz embriologije i to je znanstvena činjenica!“ Rekao je da je život svakoga počeo u trenutku začeća, kada je osoba postala novo, autentično ljudsko biće.

„Autentični ste. Posjedujete vlastiti genetski kod, često drugačiju krvnu grupu od majke. Živjeli ste u njoj, ali vaše stanice bile su samo vaše, odvojene od majčinih. Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. Već od 18. dana imamo srce koje kuca, od 8. tjedna svi organi su formirani, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja dijete osjeća bol! Te činjenice nam objašnjavaju da svako nerođeno ljudsko biće uistinu jest jedno od nas. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo“, poručio je Krpina, istaknuvši da je ljubav prema čovjeku odgovor na sva pitanja: „Koja je naša dužnost prema svim ljudskim bićima, posebno onima malenima koji ne mogu sebe zastupati? Koja je naša dužnost prema svim odraslim ljudskim bićima? Želimo li da nam djedovi i bake žive u strahu od egzistencije zbog lošeg demografskog sustava? Želimo li da nam majke, pogotovo samohrane, budu zakinute zbog nedostatka fleksibilnosti njihovog radnog vremena ili obitelji, koje nemaju mogućnost društvenog i ekonomskog napretka zbog manjka radnih mjesta i politike koja zanemaruje običnog čovjeka?“.

„Genetika napreduje. IT sektor napreduje. Medicina napreduje. Znanost napreduje. Kako to da bez iznimke i bez zadrške pozdravljamo i prihvaćamo gotovo sve velike ljudske dosege i brzo prigrlimo sve nove dosege kao nepobitne činjenice, a kada se radi o pitanju života, to zanemarujemo?!“, istaknuo je Krpina, naglasivši da je znanost potvrdila da ljudsko srce počinje kucati 18. dana od začeća.

Osobito dirljivo bilo je u tišini svih sudionika čuti zvuk života nerođenog djeteta u utrobi majke, kada je s pozornice na Forumu puštena ultrazvučna snimka otkucaja srca svakog djeteta u majčinoj utrobi: „i zdravog i bolesnog, onog s Downovim sindromom i s bilo kojim drugim poteškoćama u razvoju. Tako kuca srce čovjeka koji ima pravo na život!“ poručio je Krpina, poželjevši da Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.

„Želimo da sve ove navedene činjenice, ova stvarnost, bude poznata svakoj ženi i muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života! Zato pozivam sve nas, samo dajmo ljubav, svaki dan“, potaknuo je Krpina.

Kristina Japarić iz Organizacijskog tima zadarskog Hoda za život, zahvalila je sudionicima što su i ove godine Hodom za život podržali najvrijednije što imamo – ljudski život. „Tisuće građana koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude, ove godine hodaju u 12 hrvatskih gradova, od Varaždina na sjeveru do Metkovića na jugu Hrvatske i time žele slaviti život, iskazati solidarnost s nerođenim djetetom i svakim djetetom, njegovom majkom i ocem“, rekla je Japarić. Ove godine Hod za život prvi put održava se u Kninu i Metkoviću.

„Kroz Hod za život podsjećamo sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život, osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubavi i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svoga djeteta i svih nas, cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga“, poručila je Japarić, poželjevši da Hod za život pronese te važne poruke kroz cijelu Hrvatsku.

Teuta Nikpalj iz Organizacijskog tima zadarskog Hoda za život rekla je da sudionici Hoda za život hodaju potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem.

„Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju, onih koji glasa nemaju. Danas kad u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, diskriminirajući bolesnu djecu u odnosu na zdravu, jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Želimo zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. st., a podrazumijeva i zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti. Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu“, poručila je Nikpalj.

Među govornicima je bila i Ivana Bobić Čulina, majka dvojice sinova, od kojih je jedno s Down sindromom. „Dok god se borimo za neka prava naše djece i ljudi s invaliditetom, a ne borimo za zaštitu njihovog života od začeća, ta borba nema temelje i nema onu jedinu Istinu od koje smo svi stvoreni. A to je dragi Bog, pred kojim smo svi isti“ poručila je Čulina, naglasivši da se u ljubavi sve može, pa i odgajati dijete s Down sindromom. „Ljubav kojom majka ljubi i podiže svoje dijete slična je ljubavi kojom Bog ljubi nas. Njegova ljubav još je veća. Ja sam se u to uvjerila. Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube“, poručila je Čulina.

Karlo Petani iz Organizacijskog tima zadarskog Hoda za život, istaknuo je da se zalažu za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti jer je svaki život beskrajno vrijedan, bez obzira je li čovjek bolestan ili zdrav. „Za nas je osoba godine, osoba svakoga dana i uvijek ona osoba, majka, otac koji prihvaćaju svoje bolesno dijete jednako kao što ga prihvaćaju kad je začeto, nadajući se da je zdravo te da će biti njegova sigurna luka u zdravlju i u bolesti, do zadnjeg daha. Za nas su osobe godine, osobe svakoga dana, heroji, požrtvovno medicinsko osoblje, medicinske sestre, liječnici, farmaceuti koji se hrabro bore za svaki život, od začeća do prirodne smrti. Oni koji ne odustaju od nijednog života“, poručio je Petani, istaknuvši važnost zaštite žena. Naime, prema statistici, 2/3 žena učinile su pobačaj zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline.

„Ali, nema slobode izbora kad te netko ili nešto tjera na pobačaj. Želimo pružiti potporu svim ženama koje se nalaze u teškoj situaciji i razmišljaju o pobačaju. Želimo joj reći da nije sama! Tražimo sprječavanje i kažnjavanje svake diskriminacije žena, osobito na radnom mjestu, zato što su trudne ili su majke.  Želim svoje kćeri odgajati u Hrvatskoj u kojoj će one moći biti mirne i sigurne u ostvarivanju majčinstva. To je Hrvatska prema kojoj želimo ići“, poručio je Petani.

Na Forumu su glazbeno nastupili Ante Cash i Đani Maršan koji su svojim pjesmama dodatno potaknuli radost među sudionicima i izraze podrške životu, osobito začetom djetetu u majčinoj utrobi.

Pogledajte fotogaleriju!