Društvene mreže su ovih dana prepune snimki navijačke euforije, hrvatskog zajedništva i nacionalnog naboja koje se nakon svakog novog gola u Rusiji prelijeva u Hrvatsku. Gotovo je nemoguće popratiti bezbroj snimki oduševljenih navijača u kockastim dresovima, pobožnih baka koje s krunicom u rukama podržavaju uspjeh Vatrenih, brojnih molitvi zahvala za dosadašnje pobjede, ali i statuse župnika koji vjernike informiraju o promjenama termina svetih misa na dan velikog finala protiv Francuza.

Međutim, u tom moru objava, mi smo odlučili izdvojiti upravo snimku koju su na Facebook postavili zagrebački vatrogasci, video o kojem protekla dva dana bruji cijeli svijet. U Javnoj vatrogasnoj postaji Zagreb kažu kako su na temu ove snimke do sada primili stotinjak novinarskih upita, među njima i od CNN-a. Cijeli svijet je oduševljen statusom na Facebooku kojim zagrebački vatrogasci na originalan način građane upozoravaju kako bi za vrijeme nogometne euforije trebali biti oprezniji s pirotehnikom.

Snimka prikazuje vatrogasce kako na TV-u gledaju završetak utakmice protiv Rusije. Međutim, u trenutku kada Ivan Rakitić treba zapucati odlučujući penal, u postaji se začuje zvuk sirene. Nakon toga slijedi fenomenalna reakcija zagrebačkih vatrogasaca koji se istoga trenutka, bez obzira na dramu na nogometnom terenu, udaljuju od TV-a i izlaze na teren. U sebi možda misle: „Kud baš sada? U zadnjim sekundama utakmice koja odlučuje o našem prolasku u polufinale“.

Možda su i ljuti, opravdano ogorčeni na navijače koji svako veliko slavlje moraju ugroziti opasnom pirotehnikom. Vjerojatno su i ljubomorni na one kojima je radno vrijeme završilo u četiri sata poslijepodne, pa su se već odavno priskrbili navijačkim rekvizitima, okupili se na glavnom gradsku trgu, navijaju za Vatrene, a o poslu će razmišljati tek sutradan. Satima nakon što Rakitić zabije gol i Hrvatska se plasira u polufinale. Kada u realnom vremenu pogledaju Rakitićev fenomenalan zgoditak. Ovaj povijesni trenutak hrvatskog nogometa, prolaska u polufinale, vatrogascima je oteo jedan zvuk sirene. Ali, unatoč svemu, oni se dižu sa stolca, odlaze na teren, spremni za spašavanje života i sanaciju šteta.

Jednako će se ponašati kada visoke temperature, ne daj Bože, ovoga ljeta ponovno razbuktaju požare po Dalmaciji. Dok ćemo se mi kupati u moru, ispijati kave po rivama, oni će pokušati uloviti pola sata mira kako bi se ispružili na makadamu pokraj suhozida, iscrpljeni nakon cjelonoćne obrane napuštene kuće u Dalmatinskoj Zagori. Premoreni jer su satima sprječavali da plamen zahvati kamenu ruševinu koju neki australski Hrvat još uvijek smatra svojim domom.

Ovom snimkom vatrogasci su primarno htjeli upozoriti javnost na opasnost od pirotehničkih sredstava, vjerojatno je i iscenirana, ali njome je u svijet poslana još jedna itekako važna poruka. Ona o požrtvovnosti, o domoljublju koje se očituje stavom u kojem dužnost ima primat nad sebičnošću. U kojem ono „više dobro“, u konkretnom slučaju sigurnost bližnjih, postaje važnije od Rakitićevih penala i Subašićevih obrana. To je stav koji ne isključuje ljutnju i ogorčenje, ali istovremeno podiže sa stolca, stav koji se iz „pustite me da na miru dok gledam utakmicu“ sa zvukom sirene pretvara u „evo me, spreman sam“.

https://www.youtube.com/watch?v=EQZ5HmUsCVg

Rašeljka Zemunović | Bitno.net