Bosco

Igrači KK „Bosco“ iz župe Marije Pomoćnice na Knežiji okitili su se zlatom u konkurenciji do 18 godina dok su malonogometaši „Don Bosca“ iz iste župe osvojili broncu u kategoriji do 16 godina. Više od tisuću sudionika okupljenih u stotinjak športskih ekipa natjecalo se 10 disciplina podijeljenih u dvije dobne kategorije, točnije podijeljeno je 20 kompleta medalja.

Igre su otvorene euharistijskim slavljem za sve športaše i dojmljivom ceremonijom otvaranja uoči koje su sve zemlje sudionice prošetale ulicama Krakowa. Mladi su imali mogućnosti vidjeti bogato povijesno i kulturno naslijeđe nekadašnje poljske prijestolnice. Naši športaši su svojim ponašanjem na i van terena bili primjer drugim mladima.

Bosco

Košarkaši „Bosca“ u skupini su slavili u utakmicama sa Atochom iz Madrida i poljskim Swietochlowicama. U polufinalu su s tijesnih 55:53 pobijedili Valenciju, a u finalu su uvjerljivo nadigrali poljski Lodz sa 68:18. Malonogometaši s Knežije imali su daleko duži i teži put do medalje s obzirom na veliki broj ekipa i veliku vrućinu. Natjecanje u skupini završili su kao drugi nakon dvije pobijede i tri neodlučena rezultata. U polufinalu su izgubili od jake Valencije, a u uzbudljivoj utakmici za treće mjesto s Celjem slavili su s 3:2. Malonogometaši „Svete Mati slobode“ sa zagrebačkog Jaruna natjecanje su završili kao treći u skupini, što im je u konačnom poretku donijelo 5. mjesto od 12 momčadi. Odbojkašice „Don Bosca“ s Knežije završile su na 4. mjesto natjecanje u kategoriji do 18 godina gdje je nastupilo 13 ekipa, a mlađe su se djevojke plasirale na 6. mjesto u kategoriji do 16 godina gdje je nastupilo 11 ekipa.

Posebno lijepo bilo je na zatvaranju Igara koje se održalo u velikom salezijanskom parku za mlade. Mladi su se družili i fotografirali s poznatim bivšim nogometašem Jezyjem Dudekom (Poljska, Real Madrid, Liverpool, Feyenord) koji im je uputio riječi ohrabrenja na njihovom životnom putu protkanim vjerom i športom. Nakon završne molitve športašima su podijeljene medalje. Sljedeće Igre salezijanske športske mladeži krajem travnja 2013. ugostiti će Zagreb.

Luka Hudinčec