Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske potvrđena je presuda Županijskog suda u Dubrovniku od 29. rujna 2016. godine kojom je don Ivica Sinanović oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo usmrćenja iz čl. 112 st. 1. KZ/11, objavljeno je na stranicama Dubrovačke biskupije.

Ovom presudom pravomoćno je okončan kazneni postupak protiv don Ivice Sinanovića zbog nemilog događaja koji se nažalost zbio u svibnju 2012. godine u Banićima.

“Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu Županijskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, čime je potvrđeno da je Županijski sud u Dubrovniku pravilno zaključio da je Ivica Sinanović bio napadnut i da je postupio u nužnoj obrani, odnosno da je tu obranu prekoračio zbog toga što je bio napadnut i jakog straha prouzročenog time. Zbog toga se isključuje krivnja mog branjenika”, izjavio je odvjetnik don Ivice Sinanovića Gašpar Rino Lujak, a prenosi Dubrovački vjesnik.

Podsjećamo, don Ivica Sinanović osuđen je 2013. godine za ubojstvo na mah pokojnog predsjednika Mjesnog odbora Banići Marka Kraljevića, na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Prema navodima, Marko Kraljević je u alkoholiziranom stanju nogom razvalio vrata župnog ureda te udario župnika šakom u lice. Don Sinanović uzvratio je udarac, nokautiravši Kraljevića. Svećenik ga je udario još nekoliko puta te je Kraljević zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je i preminuo.

Osuđujuću presudu iz 2013. srušio je Vrhovni sud te je na ponovljenom suđenju u rujnu 2016. Županijski sud u Dubrovniku donio oslobađajuću presudu. Današnjom odlukom Vrhovnog suda ta je presuda postala pravomoćna.

Tino Krvavica | Bitno.net